Smaki Swiata
Promocja! 2018-10-13 | 5 SPOTKAŃ - KURS CUKIERNICZY II STOPNIA :: 1 275,00 zł ::.
Wybierz kategorię
Sushi (161)
Przyprawy (144)
PREZENTY (122)
W czym możemy pomóc?
Masala Smaki Świata
www.masala.com.pl
Tel.: 22 299 28 71
Gsm: 660 976 792

info@masala.com.pl


Sklep Stacjonarny:

"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Pn-Pt 11-20
Sb 11-16

Masala Skład Bananów

Najczęściej oglądane
Najnowsze Przepisy Kulinarne
Podgląd zamówienia

Aby sprawdzić status zamówienia wpisz jego unikalny numer
Aktualności
Gotowanie według 5 przemian - niezwykły kurs kulinarny - Został przeniosiony na 15.05.2010

Szanowni Państwo,

W związku z katastrofą polskiego samolotu pod Smoleńskiem oraz ogłoszeniem żałoby narodowej kurs "5 przemian" został przeniesiony na dzień 15.05.2010 godz. 15.30



Jeśli lubisz gotować i sprawia Ci to radość. Chciałbyś zmienić swoje nawyki żywieniowe, aby wzmocnić swoje zdrowie i poprawić samopoczucie to zapraszamy Cię na warsztat:

"Skorzystaj z energii pożywienia"


W trakcie kursu, Katarzyna Jaszczyk-Górska, absolwentka renomowanego Avicenna Institute, podzieli się swoją wiedzą na temat odżywiania zgodnego z teorią Pięciu Przemian wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

W medycynie chińskiej najważniejszym sposobem leczenia jest profilaktyka, a więc bardzo dużo zależy od nas! Warto więc skorzystać z mądrości stosowanej od tysięcy lat i świadomie przygotowywać swoje codzienne posiłki.

Teoria Pięciu Przemian jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej drugim obok teorii Yin i Yang systemem opisującym wszystko, co dzieje się zarówno we Wszechświecie, jak i w mikrokosmosie, jaki stanowi człowiek. Wg filozofii chińskiej człowiek jest częścią natury i podlega jej prawom, a jego organizm jest odbiciem Wszechświata. To wszystko składa się na filozofię odżywiania i wpływa na sposób przygotowywania posiłków.

Gotowanie wg Pięciu Przemian pozwala na dostosowanie posiłków do naszych cech indywidualnych,  uczy nas wybierania dla siebie odpowiednich potraw, pozwala uwzględniać termiczne działanie produktów oraz dostosowuje naszą dietę do pór roku i klimatu, w jakim żyjemy. To wszystko sprawia iż jesteśmy zdrowsi, pełni energii i witalności.

Jeśli chcesz skorzystać z wiedzy starożytnych mistrzów serdecznie zapraszamy na kurs "Gotowanie według 5 przemian".

Więcej informacji i zapisy znajdziesz tutaj




Wiadomość z dnia: 06-04-2010
Składzie Bananów świeża dostawa 100letnich jaj :) - pyszności na święta :)

Oryginalne jedzenie na świąteczny stół. :)



Wiadomość z dnia: 02-04-2010
Święta naświecie - artykuł + przepisy - Coddure i la Chipa

WIELKANOCNY KOSZ PEŁEN PYSZNOŚCI

W wielu krajach Święta Wielkanocne mają swoje gastronomiczne tradycje, swoje własne zestawy symbolicznych dań na świątecznym stole. Przyjrzyjmy się niektórym z nich.

Wspólne tradycje

Bo na początku było jajko...

Większość wielkanocnych tradycji wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich, kiedy to w Europie obchodzono święto Eostry, bogini wiosny. Łączyło się ono z końcem zimy, odrodzeniem i odnową, czego symbolem było dobrze nam znane jajko. W chrześcijaństwie ma ono podobne znaczenie, dlatego w okresie Wielkanocy gości na każdym świątecznym stole.

Błogosławiony chleb

Pierwszym po jajkach "smakowitym symbolem" Wielkiej Nocy są małe ciepłe bułeczki, zwane "krzyżowymi". Tradycja ich wypiekania wywodzi się z czasów pogańskich. Okrągłe ciasteczko miało symbolizować księżyc, a zdobiący go krzyż cztery pory roku. Po konwersji na chrześcijaństwo, ciastka zastąpiono bułeczkami błogosławionymi przez Kościół, który nadał symbolowi krzyża nowe znaczenie. W niektórych krajach bułeczki występują w nieco "większej formie", a mianowicie w postaci słodkiego ciasta, jak np. czeskiej babobki czy naszej polskiej babki lub płaskiego chleba ze znakiem krzyża wypiekanego przez Greków i Portugalczyków. W Wielkiej Brytanii popularnością cieszy się owocowe ciasto Simnela polane marcepanem, na którym kładzie się 11 marcepanowych kuleczek symbolizujących jedenastu uczniów Jezusa.

Baranek Boży

Pomimo że w większości krajów w okresie Wielkiej Nocy nie spożywa się mięsa, znajdziemy takie zakątki świata, gdzie zasada ta nie funkcjonuje. Będą to rejony koptyjskie, ortodoksyjne, jak również chrześcijańskie (m.in. Włochy). W krajach tych głównym daniem jest pieczone jagnię. Tradycja jego spożywania pochodzi jeszcze z czasów przed narodzeniem Chrystusa, kiedy Żydzi jedli pieczonego baranka z przaśnym chlebem i gorzkimi ziołami. W wielu krajach jest to danie główne, lecz czasem podaje się je w formie zupy (np. greckiej magiritsy).

Światowe różności

Włoskie słodkości

We Włoszech w okresie świąt Wielkiej Nocy wielką popularnością cieszą się niezliczone słodkości Dolci pasquali), a wśród nich: Colomba pasquale (Gołąbek paschalny) jadane w rejonie Campanii, Scarcelle - jajka w skorupkach mocowane na kawałku słodkiego ciasta, pieczone w piekarniku, typowe dla rejonu Apulii, czy sycylijskie Coddure - różnokształtne słodkie placuszki chlebowe, do których przymocowuje się gotowane na twardo jajko.

Hiszpania - Królestwo dorsza

Głównym bohaterem hiszpańskiego stołu wielkanocnego jest bez wątpienia bacalao, czyli dorsz, który występuje w tak wielu formach, że aż trudno to sobie wyobrazić. Może być podany w formie zupy, tzw. Potaje de la vigilia, pączków - bunuelos, krokietów - croquetas czy tortilli.

Słodko-ostra Ameryka Południowa

Na wielkanocnych stołach większości krajów Ameryki Łacińskiej znajdziemy dorsza pod różną postacią, empanadas de vigilia - pierożki nadziewane postnym farszem (tuńczykiem, owocami morza, warzywami itp.) oraz ceviche - danie składające się z kawałków ryby, cebuli, soku z limonki i wielu innych dodatków, w zależności od regionu.
Potrawy, które warto tu wymienić to:
Fanesca - ekwadorska zupa przygotowywana na bazie warzyw, ziaren zbóż i solonego dorsza, podawana z molo (rodzaj ziemniaczanego purée), figami i serem, czasem także choclotandas - bułeczkami na bazie kukurydzy, zawiniętych w kukurydziane liście i gotowanymi na parze.Romeritos - meksykańskie danie na bazie miejscowej rośliny (nie mylić z rozmarynem), którą gotuje się w ostrym, czekoladowym sosie mole, podawane z grzankami z tuńczykiem lub suszonymi krewetkami.Chipa - peruwiańskie chlebki z mąki kukurydzianej lub z mąki z manioku, same lub z nadzieniem - mięsnym, serowym i wieloma innymi.Habichuelas con dulce - dominikańska forma potrawy z fasoli na słodko, z dodatkiem mleka kokosowego i cynamonu.

Już dziś zabierzmy się za przygotowywanie świątecznych pyszności. Niech w tym roku na naszych stołach, prócz tradycyjnych polskich potraw, pojawi się coś zupełnie innego...Oto kilka propozycji:



Coddure

Coddure to kruche ciasteczka wielkanocne, typowe dla południowych Włoch. Swoje szczególne znaczenie w okresie świąt zawdzięczają swym składnikom: chleb i jajka symbolizują obfitość oraz płodność. Wypieka się je w kształcie małych rybek, koszyczków, kogutów, dzwonków, aniołków czy serduszek (możecie także spróbować innych form).

    Składniki:
    -  500 g mąki
    -  200 g cukru
    -  150 g smalcu
    -  4 jajka
    -  1 opakowanie świeżych drożdży
    -  4-5 jajek na twardo (w skorupkach) do ułożenia na ciastkach

Sposób przyrządzenia:

1. Połącz mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj jajka i smalec, wyrabiaj ciasto aż do momentu, gdy stanie się ono spójne i gładkie.
2. Podziel ciasto na 4-5 części, rozwałkuj i wykrawaj dowolne kształty (tu liczy się wyobraźnia :)
3. Na każdym ciastku umieść ugotowane na twardo jajko w skorupce i przytwierdzić dwoma paskami z ciasta tworząc na jajku krzyż.
4. Tak przygotowane Coddure ułóż na wysmarowanej masłem blasze. Posmaruj ciasteczka olejem i piecz je w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku do momentu, gdy staną się rumiane.
5. Po wyjęciu i ostygnięciu Coddure są gotowe do spożycia.

La Chipa

La Chipa to danie typowe dla Argentyny i Paragwaju, podawane głównie w okresie Wielkanocy. A czym właściwie jest? Las Chipas (w liczbie mnogiej) to kulki z mąki z manioku, same lub nadziewane przeróżnymi składnikami (serem, mięsem mielonym itp.) Spożywa się je do yerba mate, herbaty, kawy czy zimnych napojów. To proste a zarazem egzotyczne danie na pewno uświetni wielkanocną ucztę.

Poniżej znajdziecie przepis na Las Chipas con queso (z serem), możecie jednak zastąpić ser innym składnikiem.

Składniki (na 30 kulek):

    -  2 jajka
    -  60 g masła
    -  500 g mąki z manioku
    -  1 łyżeczka soli
    -  1/2 szklanki mleka
    -  250 g parmezanu
    -  250 g twardego sera żółtego (innego niż parmezan)

Sposób przyrządzenia:

1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, masło i jajka. Powoli dolewaj mleko, wyrabiaj aż do momentu, gdy masa stanie się zbita (lecz nie za twarda) i przestanie przyklejać się do dłoni.
2. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
3. Podziel ciasto na części (ok. 35 g każda) i formuj kulki. W każdej z nich zrób kciukiem dziurkę i wsyp do niej mieszankę startych serów. Zaklej dziurkę tak, aby ser się nie wydostał.
4. Tak przygotowane Chipas wyłóż na wysmarowaną masłem blachę i piecz w średnio nagrzanym piekarniku ok. 15 min. (aż staną się złociste).5. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Smacznego i Wesołych Świąt :)


Wiadomość z dnia: 02-04-2010
Kurs Kuchni Gruzińskiej już w najbliższą sobotę 27.03.2010

Szanowni Państwo,

Już w najbliższa sobotę odbędzie się długo oczekiwany kurs Kuchni Gruzińskiej.

Są jeszcze wolne miejsca.

Więcej informacji oraz zapisy >>tutaj


Serdecznie zapraszamy
Gruzja, kuchnia gruzińska, kurs kulinarny, 
Chaczapuri, Lobio, Sacicvi, Mczadi , Phali


Wiadomość z dnia: 23-03-2010
Księżycowy Nowy Rok

Obchody noworoczne są najważniejszym i zarazem najdłuższym świętem w kalendarzu księżycowym - rozpoczynają się pierwszego dnia pierwszego miesiąca i trwają do dnia 15-go, zwanego Festiwalem Lampionów. Księżycowy Nowy Rok obchodzi się w Chinach, Korei, Tybecie, Butanie, Mongolii, Wietnamie, a także Singapurze, Indonezji, Laosie, Malezji, Filipinach, Tajlandii i Kanadzie (choć ta może nie jest najlepszym przykładem).


Nowy Rok to święto, które wymaga wielu przygotowań (i nie chodzi tu o zakup sukni balowych, trunków i wybór sylwestrowego balu). To czas dla rodziny, przyjaciół, czas... na ucztę! Już na około dwa tygodnie przed końcem roku wszyscy zaczynają zaopatrywać się w produkty, z których ugotują dla całej rodziny świąteczną kolację, obfitującą w wiele wykwintnych dań. Pierwszym kulinarnym zadaniem (wykonywanym koniecznie przez mężczyzn!) jest przygotowanie słodkich, lepkich deserów, które zostaną postawione przed podobizną Boga Kuchni (Zaowang), zdającemu 'roczny raport' Głównemu Sędziemu w Niebie. Podając bożkowi taki przysmak, chce się go udobruchać i jednocześnie 'zakleić mu usta', aby nie wyjawił Sędziemu złych uczynków popełnionych przez członków rodziny (czyżby nie głównie tych płci męskiej?). Gdy Zaowang zamilknie na wieki (albo przynajmniej na cały kolejny rok), czas zabrać się za przygotowywanie noworocznych specjałów. Należy podkreślić, że ich składniki nie są przypadkowe, większość z nich ma bowiem swoje znaczenie związane ze szczęściem, na przykład:
  • Kurczak i ryba symbolizują szczęście i spełnienie (w szczególności gdy serwowane są w całości)-    Dania z pomarańczami reprezentują zdrowie i powodzenie
  • Noodle oznaczają długowieczność (dlatego też nigdy nie powinny być cięte)
  • Kaczka symbolizuje wiarę, podczas gdy jajka oznaczają płodność
  • Fasola i świeże tofu są niepożądane, gdyż ze względu na swój biały kolor kojarzą się z nieszczęściem i ze śmiercią.

Dania dobiera się również ze względu na ich nazwy - mają one być podobne do brzmienia takich słów jak 'dobrobyt', 'szczęście', 'zdrowie' itd.

Gdy zajrzymy na noworoczny stół chiński, dostrzeżemy (i z pewnością wywęszymy) niejeden pudding (go), aromatyczną zupę czy danie z ryżu, kaczki lub wieprzowiny, a także wcześniej wspomniane noodle. Bardzo charakterystycznym daniem są jiaozi, czyli gotowane pierogi z wieprzowiną. Podczas lepienia małych sakiewek do niektórych wrzuca się monety. Kto trafi na pierożka z niespodzianką, ten może być pewien, że w przyszłym roku nie zabraknie mu szczęścia ani pieniędzy. Komu jednak się nie poszczęści, pozostaje mu zadowolić się ciastem ryżowym Nian gao symbolizującym nadejście lepszego roku. Jeśli chodzi o desery, przeważają te wykonane z ryżu, zawierające suszone owoce, kandyzowany imbir, ananas czy orzech kokosowy.

Przenosząc się do Korei, będziemy mieli okazję rozgrzać się zupą dduk gook z ciasteczkami ryżowymi lub mandu gook z małymi pierożkami, po czym uraczyć swe kubki smakowe japchae - specjalnymi noodlami ziemniaczanymi (ciesząc się nimi tym bardziej, iż zapewnić nam mają długie życie). A żeby to życie nie było tylko długie, lecz także szczęśliwe, trzeba będzie zajrzeć do Korei i zakończyć ucztę banh chung - ciastem ryżowym z mięsem i fasolą mung podawanym z dua mong - piklowanymi warzywami, które z kolei, tak jak chińskie Nian gao, ma uczynić nadchodzący rok piękniejszym (a w końcu o to przecież chodzi).

Nie wolno zapominać, iż Nowy Rok to także doskonała okazja, by spotkać się z dawno niewidzianymi członkami rodziny bądź przyjaciółmi i obdarować ich świeżymi lub suszonymi owocami, słodkościami czy kwiatami oraz życzyć im szczęścia i pokoju. W każdym domu powinien pojawić się Chuen hop - 'Kosz jedności' wypełniony suszonymi owocami i słodyczami, który ma charakter zapraszający i witający gości.

A skoro o zaproszeniach mowa, po takiej dawce teorii na temat gotowania, czas na zaproszenie do samodzielnego przyrządzenia (i zjedzenia) trzech wyjątkowych, noworocznych potraw.



Chińskie ciasteczka czekoladowo-noodlowe

Składniki:
chińskie ciasteczka, ciasteczka noodlowe, Nowy rok, przepis, ciasteczka czekoladowo-noodlowe
  • 2 szklanki ciemnych chipsów czekoladowych lub pokruszonej ciemnej czekolady
  • 2 szklanki ciemnych chipsów czekoladowych lub pokruszonej białej czekolady
  • 2 i 1/2 szklanki prażonych orzeszków ziemnych
  • 4 szklanki ugotowanych noodli chow mein
  • cukier puder lub waniliowy do posypania

Przygotowanie:
  1. Przygotuj formę do pieczenia: wysmaruj ją tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Umieść wymieszane kawałki czekolad lub czekoladowe chipsy na talerzu. Połóż talerz na naczyniu do gotowania na parze. Parz nad wrzącą wodą, aż czekolada się rozpuści.
  3. Masę czekoladową zdejmij z ognia i wymieszaj z orzechami.
  4. Wylej masę na noodle i zwróć uwagę, czy są dokładnie pokryte mieszanką.
  5. Całość wlej do przygotowanej formy do pieczenia. Wstaw do lodówki i pozostaw tam, aż masa stężeje.
  6. Pokrój w kwadraty, posyp cukrem pudrem lub cukrem waniliowym i podawaj.


Noworoczne ciasto ryżowe Nian Gao

Składniki:ciasto ryżowe, Nian Gao, ciasto noworopczne, ciasto nian gao
  • 30 ml mąki ryżowej (i trochę do posypania formy) - znajdziesz ją tutaj
  • 1 kostka masła lub 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 do 1 i 3/4 szklanki cukru lub miodu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 puszka czerwonej fasoli azuki

Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki prócz fasoli mieszaj przy pomocy miksera ustawionego na średnie obroty przez ok. 2 minuty, po czym przełącz na najwyższe obroty i miksuj jeszcze 2 min.
  2. Wysmaruj formę do pieczenia tłuszczem i posyp odrobiną mąki ryżowej.
  3. Wyłóż połowę masy na spodzie formy, posyp fasolą azuki.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 350 stopni przez ok 40-50 minut.
  5. Za pomocą drewnianego patyczka sprawdź, czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest czysty, Nian Gao jest gotowe.


Ryżowe kule

*Na ok. 28-30 kulek

Składniki:ryżowe kule, przymak chiński, przepis noworoczny
  • 3/4 szklanki kleistego ryżu - znajdziesz go tutaj
  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 duża dymka, drobno poszatkowana
  • 2 kasztany, drobno pokrojone
  • 1 białko z kurzego jajka
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego - znajdziesz go tutaj
  • 1 łyżka wytrawnego sherry
  • 1 łyżka soli
  • czarny pieprz do smaku - znajdziesz go tutaj
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:
  1. Namocz ryż w wodzie przez ok. 6-8 godzin (najlepiej przez noc). Osusz go dobrze na sicie, po czym wyłóż na papier do pieczenia. Uwaga: czynności te wykonuj tuż przed przyrządzaniem kulek, aby ryż za bardzo się nie wysuszył.
  2. W dużej misce wymieszaj mięso, sos sojowy, sherry, dymkę, kasztany, sól, pieprz, białko i skrobię kukurydzianą.
  3. Przygotuj garnek do gotowania na parze.
  4. Bierz ok. 1 łyżkę masy mięsnej i formuj z niej kulkę. Delikatnie tocz kulkę po ryżu, tak aby ziarenka równomiernie się do niej przykleiły. Układaj kulki na żaroodpornym talerzu. Powtarzaj te czynności, aż do wyczerpania się masy mięsnej, układając kulki na talerzu w ok. 1 cm odstępach (będziesz potrzebować ok. 2-3 talerze).
  5. Umieść talerz na naczyniu do gotowania na parze lub na bambusowym sicie w woku. Przykryj i parz nad wrzącą wodą przez ok. 25-35 minut, aż mięso nie będzie surowe.
  6. Podawaj na ciepło z sosem sojowym.

    Wariacja:
    Do mieszanki mięsnej możesz dodać sparzone grzyby moon lub kawałki świeżego imbiru.




Wiadomość z dnia: 11-02-2010
W Hiszpańskim stylu... Nowy przepis

Dziś mam dla Państwa wspaniały przepis.


W naszej książce kucharskiej dostępny jest przepis na przepyszne serowe pączuszki - Buńuelos de Queso - rodem z Hiszpani





Wiadomość z dnia: 05-02-2010
INWENTARYZACJA ZAKOŃCZONA SERDECZNIE ZAPRASZAMY!!

Szanowni Państwo,

Informujemy, że inwentaryzacja została zakończona.

Serdecznie zapraszamy do sklepu stacjonarnego "Skład Bananów"
od poniedziałku do piątku w godzinach 9.00-19.00
oraz w soboty w godzinach 11.00-15.00



Wiadomość z dnia: 20-01-2010
Inwentaryzacja w Składzie Bananów PRZEDŁUŻONA 19.01.2010 - SKLEP NIECZYNNY

Szanowni Państwo, najmocniej przepraszamy ale musimy przedłużyć inwentaryzację o 1 dzień. W związku z tym we WTOREK 19.01.10 r. sklep Masala oraz Skład Bananów będzie nieczynny. Najmocniej przepraszamy za niedogodności. Po zakończeniu inwentaryzacji będziemy w stanie szybciej i lepiej realizować Państwa zamówienia. bardzo dziękujemy za wyrozumiałość.

Pozdrawiam
Paweł Krysiak


Wiadomość z dnia: 18-01-2010
Inwentaryzacja w Składzie Bananów 16-18.01.2010 - SKLEP NIECZYNNY

Szanowni Państwo,

Informujemy, że w dniach 16.01.2010 oraz 18.01.2010 sklep stacjonarny Skład Bananów będzie nieczynny z powodu inwentaryzacji.


Zapraszamy do składania zamówień w naszym sklepie internetowym, czynnym 24h.




Wiadomość z dnia: 11-01-2010
Godziny otwarcia naszego sklepu w dniach 28.12.2009 - 04.01.2010

Szanowni Państwo,

Informujemy o godzinach otwarcia naszego sklepu "Skład Bananów", w między Świętami a Nowym Rokiem.

Poniedziałek 28.12.2009 - nieczynne
Wtorek-Środa: 9.00-19.00
Czwartek: 9.00-14.00
Sobota 02.01.2010 - nieczynne



Wiadomość z dnia: 24-12-2009
Przepisy na świąteczny stół

Dziś mamy dla Państwa 3 niesamowite świąteczne przepisy, które urozmaicą Wasz polski stół.

Przepyszne 'conieco' prosto z Dominikany to doskonała alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej.

Murukku, wyśmienite ciasteczka podawane na indyjskich wigilijnych stołach, idealnie sprawdzą się jako przekąska po świątecznej kolacji.

Bibingka - tradycyjne filipińskie ciasto przygotowywane z mleka kokosowego, będzie stanowiło poważną konkurencję obok sernika czy makowca.






Wiadomość z dnia: 23-12-2009
Składu Bananów Szeroko Otwarty!!!! So-Nd : 11.00-21.00, Pn-Wt: 09.00-21.00

Szanowni Państwo,
dla Waszej wygody w ostatnich dniach przed świętami, wydłużamy czas działania sklepu "Skład Bananów", zapraszamy  w najbliższy weekend w godzinach 11.00 - 21.00, a w Poniedziałek, Wtorek i Środę  09.00-21.00.W Czwartek sklep będzie czynny od godziny 09.00 do 14.00.

Serdecznie zapraszamy po piękne i oryginalne prezenty z całego świata. Część możecie Państwo obejrzeć na stronie internetowej w dziale Kiermasz Świąteczny, znacznie więcej znajdziecie w składzie bananów.

 


Święta prezenty prezenty


Wiadomość z dnia: 18-12-2009
SZUKAMY PRACOWNIKÓW

Witam serdecznie, zapraszam do Naszego zespołu. W tej chwili szukamy osób do pracy na poniżej wymienione stanowiska, jeśli jednak masz jakiś inny pomysł, widzisz możliwość współpracy, chciałbyś/aś wspólnie z nami zrealizować jakoś projekt pisz śmiało na praca@masala.com.pl Jeśli wydaje Ci się, że sprawdziłabyś/sprawdziłbyś się w tej pracy ale uniemożliwia Ci to choroba, małe dziecko, wiek czy inny problem NIE PRZEJMUJ SIĘ tym, ślij śmiało maila, coś wymyślimy. 

Aktualnie szukamy:

1. Emeryt, Rencista, Student do prac dorywczych
2. Pani do sprzątania

Więcej informacji Tutaj

Wiadomość z dnia: 19-10-2009
Tylko teraz Super Promocja!!

Dziś i jutro (9-10 wrzesień) każda osoba która odwiedzi Skład Bananów i kupi 2 dowolne paczki Yerby otrzyma paczkę świetnego argentyńskiego suszu GRATIS!!!!


Wiadomość z dnia: 09-09-2009
Wielbłądy yerbograjki i Krzysztof Mirosławski w Składzie Bananów



Energetyczny Tydzień Z Yerbamate rozkręca się coraz bardziej, od dzisiaj w Składzie Bananów można oglądać
wystawę zdjęć Krzysztofa Mirosławskiego z jego wyprawy do Ameryki Południow>ej. 
Więcej zdjęć można obejrzeć na stronie internetowej http://miroslawski.net



**************************************************************************


W sobotę 12 września o godzinie 17.00 w trakcie zagra dla nas niesamowity zespół Wielbłądy, trio stworzone przez muzyków zespołu Gadająca Tykwa, w składzie:

Gwidon Cybulski (śpiew, ngoni, gitara, harmonijka ustna),
Sebastian Wielądek (mandolina, duduk, ney)
Kuba Pogorzelski (gita,karignan, shekere, instrumenty perkusyjne).

Ich muzyka inspirowana jest głównie rytmami ameryki południowej i afryki, jednak, jako, że spotkanie tradycji jest nieodłącznym elementem twórczości tych muzyków, tak i tutaj, odnajdziemy elementy kultury arabskiej czy indyjskiej.

Wielbłądy grają muzykę liryczną, ale nie brakuje im dynamizmu i funkującego groove'u, a całość uzupełniają wyśmienite wokalizy Gwidona, śpiewane w wymyślonym przez niego samego języku.




Wiadomość z dnia: 09-09-2009
Energetyczny tydzień z Yerba Mate i Ameryką Południową.

Tydzień z Yerba Mate i II Cooking Clash "Fiesta Banana"

5 września w Składzie Bananów i na stronie www.masala.com.pl rozpoczynamy energetyczny tydzień z Yerba Mate i Ameryką Południową.  W tym czasie poznacie historię tej cudownej rośliny, jej właściwości, sposoby parzenia oraz rodzaje i gatunki. Przede wszystkim jednak, będziecie mogli spróbować każdego ze 100 odmian tego magicznego napoju w naszej nowo otwartej Yerbaciarni!

A na stronie internetowej:



Na zakończenie naszego maratonu - 12 września - odbędzie się II Cooking Clash tym razem pod tytułem "Fiesta Banana".


Wiadomość z dnia: 03-09-2009
Orgia smaków na trzy curry, czyli I Cooking Clash w Składzie bananów

Ślinka cieknie, kiedy wspominam sobie tę żarłoczną sobotę 25 lipca 2009. Od kiedy Skład bananów zyskał kawiarenkę i ogródek, możemy cieszyć się pikantnymi imprezami w klimacie smaków wszystkich stron świata. Możliwe stały się też imprezy otwarte dla klientów i gości, takie właśnie jak Cooking Clash, czyli pojedynek drużyn kucharskich.

    

Łączymy przyjemne z pożytecznym, a więc nie tylko uczymy się gotować w sposób wyrafinowany, ale przede wszystkim zaspokajamy nasze apetyty. Przecież nie samym chlebem żyje człowiek. Nasza rozkosz to wymierny wyznacznik kulinarnego sukcesu poszczególnych drużyn uczestniczących w Cooking Clash. Jestmy najbardziej szczerym jury; bo nasze brzuchy i podniebienia nie kłamią!

 

Informacja na naszej stronie ściągnęła radosny tłum fanów dobrego jedzenia. Młodzi i starsi, dziewczyny i faceci, dzieci i psy na dokładkę. Ponad sto osób zjednoczonych ideą smaków Orientu ? pierwszy Cooking Clash odbywał się pod hasłem curry w wykonaniu kuchni tajskiej (drużyna ?Dzień Dobry Tobie?), indyjskiej (?Curryholics?) i japońskiej (?Spicy Lovers?). Turniej toczył się na wolnym powietrzu ogródka Składu bananów i wszyscy mogli dokładnie obserwować poszczególne fazy przygotowywania potraw, zobaczyć, co kucharze wrzucają do garów i poznać tajniki egzotycznego gotowania.

 

Przygotowywanie dań trwało parę godzin i w końcu mój żołądek zaczął domagać się pożywienia. Szczęśliwie w barku kawiarenki można było zakupić przekąski (polecam rewelacyjną tackę sushi w przystępnej cenie!), domowe wypieki (palce lizać!) oraz napoje gorące i zimne o egzotycznych smakach (naturalny napój energetyzujący na bazie yerba mate ?Flora Power? rządzi!). Sklep Skład bananów oferował swe kolonialne towary po promocyjnych cenach, a w ogródku można było pograć w bule i inne gry towarzyskie. Chętnych, rzecz jasna, nie brakowało. Ja osobiście relaksowałem się na wygodnej kanapie kawiarenki Składu bananów, słuchając chilloutowej muzyki i rozkoszując się upojną atmosferą tego niezwykle klimatycznego miejsca.

 

Około godziny 20.00 kulinarny pojedynek dobiegł końca ? kucharze zaczęli serwować dania. Ustawiły się kolejki jak za PRL-u. Starczyło nawet na dokładki! Zielony majstersztyk tajski był piekielnie ostry, indyjskie curry było słonecznie żółte i miało niezwykle głęboki smak, natomiast japońskie mięso było istną harmonią. Wokół unosiły się niezwykle aromatyczne zapachy orientalnych przypraw...

 

Wszystko zostało pożarte! Nasyceni, zaspokojeni, mogliśmy oddać głos na potrawę, która smakowała najbardziej. Czyli wrzucić widelec do pojemnika opisanego nazwą drużyny. Miałem dylemat, bo każde z dań miało swoje zalety. Nie tylko ja zresztą, bo przy podliczaniu wyników okazało się, że różnice wynoszą kilka widelców. Zagłosowałem na curry japońskie i właśnie ?Spicy Lovers? wygrali pojedynek! Drugie miejsce zajęła drużyna ?Dzień Dobry Tobie? (curry tajskie), a trzecie ?Curruholics? (curry indyjskie). Wszystkie drużyny dostały nagrody i gromkie brawa zadowolonej publiczności. Kucharze obiecali, że przygotują przepisy i udostępnią na naszej stronie (czekamy z niecierpliwością!).

 

Impreza skończyła się po 22.00 zapowiedzią kolejnego Cooking Clash. Przyjdę z całą pewnością i jeszcze ściągnę wszystkich znajomych (a może lepiej nie, bo mniej zostanie dla mnie? ;)

 

Hunter



Wiadomość z dnia: 20-08-2009
II Cooking Clash "Fiesta Banana" w Składzie Bananów, czyli freestyle'owe zawody w gotowaniu.

II COOKING CLASH

''Fiesta Banana''

w SKŁADZIE BANANÓW

12 września zapraszamy na Drugi Cooking Clash pod tytułem 'Fiesta Banana' w Składzie Bananów.


Cooking Clash to zawody w gotowaniu swobodnym. Tego dnia trzy grupy utalentowanych kucharzy amatorów staną do zajadłej bitwy kulinarnej. Pod wieczór, kiedy wszystkie dania zostaną ugotowane, przystąpimy do degustacji i oceny smaku, wykonania i jakości potraw. Sędziami będą wszyscy goście.


(głosujemy wrzucając zużyte sztućce do specjalnie oznaczonych pojemników)


Oprócz niesamowitego pokazu sprawności kulinarnej, zapewniamy dużo ciekawej muzyki, degustacje yerba mate, gry i zabawy towarzyskie oraz atmosferę sielskiego pikniku w naszym gościnnym ogrodzie.  Będzie coś również dla fanów fotografii ? wernisaż z wypraw do Ameryki Południowej. Serdecznie zapraszamy najmłodszych gości, przewidzieliśmy dla nich specjalne atrakcje.



Program:

12 września w godzinach 15.30 ? 22.00

  • Zawody w gotowaniu swobodnym
    Degustacja 100 różnych rodzajów yerba mate
  • Prelekcja na temat sposobu zaparzania yerba mate
  • Live koncert w ogrodzie
  • Wystawa / wernisaż fotografii Ameryki Południowej
  • Prelekcja na temat podróży po tym fascynującym kontynencie
  • Konkursy
  • Degustacja, wybranie zwycięzcy II Cooking Clash?a !

 


 

Impreza wspiera działalność Banków Żywności.

http://www.bankizywnosci.pl/

 

Resume:

 

Data: sobota, 12 września 2009. Startujemy o 15.30

 

Miejsce: Skład Bananów; Ul. Wołodyjowskiego 47A; 02-724 Warszawa

 

Wstęp Wolny

 

Informacje: www.masala.com.pl



Wiadomość z dnia: 20-08-2009
Wielkia bitwa już dziś w Składzie Bananów!!!!!!!!!!!!!!!!

To już dziś I Cooking Clash w składzie bananów zaczynamy o 15.30 bawimy się do 22:00. Serdecznie wszystkich zapraszamy.

Gotować Będą:


?Dzień Dobry Tobie?

 

w składzie: Monika, Maciek, Piotrek i..ewentualnie Kobył jak nie wyjedzie do Kazimierz  ;) -  Curry Tajskie


?Spicy Lovers?

 w składzie:  Zuza, Kamil i Hubert - Cury Japońskie

"CURRYHOLICS" 

 w składzie: Karolina, Joanna, Kasia, Mariusz - Curry Indyjskie

Impreza wspiera Polskie Banki Żywności



Wiadomość z dnia: 25-07-2009
Strona: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 / 12
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Towar dnia
2018-10-23 | Kurs kuchni peruwiańskiej: Królestwo Ziemniaka
220,00 zł
Subskrypcja
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym sklepie?
Wpisz swój adres e-mail!



Szybka pomoc
Szkoła gotowania
Nasze incjatywy

kursy kulinarne, nauka gotowania


delikatesy z całego świata


zawody w gotowaniu, cooking clash


Najczęściej kupowane
Producent
28484361
© Masala - Smaki Świata. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.