Smaki Swiata
Katalog » Przepisy » Przepisy Kuchni Chińskiej
Wybierz kategorię
Sushi (160)
Przyprawy (144)
PREZENTY (121)
W czym możemy pomóc?
Masala Smaki Świata
www.masala.com.pl
Tel.: 22 299 28 71
Gsm: 660 976 792

info@masala.com.pl


Sklep Stacjonarny:

"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Pn-Pt 11-20
Sb 11-16

Masala Skład Bananów

Najczęściej oglądane
Najnowsze Przepisy Kulinarne
Podgląd zamówienia

Aby sprawdzić status zamówienia wpisz jego unikalny numer
Informacje o produkcie
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
JAJA MADE IN CHINA [Przepis + Zestaw Produktów]
Dostępność: 2-3 dni
Ta inspiracja to zderzenie tradycji z tradycją, dwa przepisy znane w chinach od setek lat, teraz ladują na polskim stole. Dzięki naszemu zestawowi przygotujesze dwa arcy ciekawe dania:

Jaja marmurkowe

oraz

Jaja w sosie sojowym

JAJKA MARMURKOWE

Pomysł na jajka marmurkowe pochodzi z Chin. Długotrwałe gotowanie ich w sosie sojowym i liściach herbaty powoduje, że pokrywają się ciemnymi żyłkami i przypominają marmur. Ten przepis zaczerpnęliśmy z książki o kuchni chińskiej wydawnictwa Tenten.

Składniki:

- 6 jajek
- 2 łyżki listków herbaty China Oolong
- 2 łyżki sosu sojowego
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- Odrobina anyżu gwiazdkowego
- Odrobina suszonej ostrej papryki
- 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

1.Jajka umyć, gotować 20 minut, ostudzić.

2.Delikatnie potłuc je trzonkiem noża, tak aby popękały, lecz nadal całe pokryte były skorupką.

3.Rozetrzeć w moździerzu ziarenka pieprzu z papryką i anyżem.

4.Poobtłukiwane jajka zalać 3 szklankami wody i sosem sojowym, wsypać przyprawy, liście herbaty, sól.

5.Gotować około godziny pod przykryciem na małym ogniu.


Smacznego!


JAJKA W SOSIE SOJOWYM

Kolejna propozycja to jajka w sosie sojowym. Mają piękną ciemną barwę, która po przekrojeniu kontrastuje z jasnym, żółto-białym środkiem.

Składniki:

- 6 jajek
- 1 szklanka jasnego sosu sojowego
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki cukru
- Ciemny sos sojowy
- Kilka plasterków świeżego galangalu
- 1 świeża papryczka chilli, posiekana
- Szczypiorek

Przygotowanie:

1.Jajka ugotować na twardo, obrać.

2.Włożyć do garnka, zalać wodą. Cukier rozprowadzić w jasnym sosie sojowym, wlać do jajek.

3.Ciemny sos sojowy potraktować jako barwnik: im więcej go dodamy, tym kolor jajek będzie ciemniejszy, a smak wywaru intensywniejszy.

4.Na koniec wrzucić kilka plasterków świeżego galangalu.

5.Jajka gotować godzinę na małym ogniu, pozostawić na kolejną godzinę w wywarze. Aby równomiernie zabarwiły się na brązowo, od czasu do czasu przewracać.

Smacznego!

ZESTAW "JAJKA MADE IN CHINA" ZAWIERA:


KUPUJĄC ZESTAW OSZCZĘDZASZ 10%


Sos sojowy ciemny 750ml
Sos sojowy jasny 750ml
Galangal 50g
Czarny Pieprz Ziarnisty 100g
Anyż Gwiazdkowy 50g
Herbata China Oolong 100g
Cena
Ilość
39,00 zł
Galeria
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Twoje pytanie:
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Towar dnia
Rzodkiew Marynowana Takuwan (Oshinko / Daikon) 1kg
17,90 zł
Subskrypcja
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym sklepie?
Wpisz swój adres e-mail!



Szybka pomoc
Szkoła gotowania
Nasze incjatywy

kursy kulinarne, nauka gotowania


delikatesy z całego świata


zawody w gotowaniu, cooking clash


Najczęściej kupowane
Producent
28685034
© Masala - Smaki Świata. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.