Smaki Swiata
Katalog » Kuchnia Włoska » Octy i Kremy Balsamiczne
Wybierz kategorię
GRILL (39)
Sushi (151)
Przyprawy (134)
W czym możemy pomóc?
Masala Smaki Świata
www.masala.com.pl
Tel.: 22 299 28 71
Gsm: 660 976 792

info@masala.com.pl


Sklep Stacjonarny:

"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Pn-Pt 11-20
Sb 11-16

Masala Skład Bananów

Najczęściej oglądane
Najnowsze Przepisy Kulinarne
Podgląd zamówienia

Aby sprawdzić status zamówienia wpisz jego unikalny numer
Informacje o produkcie
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
Ocet balsamiczny czarny z Modeny 500 ml Il Torrione
Dostępność: Jest – dostępne w Składzie Bananów
Wspaniała przyprawa ''Balsamico'' z czarnego octu winnego i moszczu winogronowego.

Prawdziwy sekret dobrego octu balsamicznego ukryty jest w starym przepisie, który wymaga długiego procesu produkcji. Okres dojrzewania octu balsamicznego trwa minimum 12 lat, lecz octy 20-letnie i starsze też nie są rzadkie. Jeżeli okres dojrzewania trwa dłużej niż 25 lat, ocet jest określany jako extra vecchio.
Ocet balsamiczny jest ciemnego, świetlano brązowego koloru, o przenikliwym i silnym aromacie, przyjemnej i harmonijnej kwasowości i słodko-kwaśnym smaku. Jest gęsty, aczkolwiek płynny.

Historia octu balsamicznego sięga czasów Juliusza Cezara. Prawdziwą popularność zyskał w wieku XIV za sprawą książęcego rodu d?Este, który rządził księstwem Modeny i Reggio Emilia. Alfonso I d?Este, książę Modeny wykorzystywał swoją własną siedzibę do produkcji octu. Wtedy to rozpowszechnił się zwyczaj ofiarowywania octu balsamicznego ważnym osobistościom. Określenie ?balsamiczny? pojawiło się po raz pierwszy w 1747 roku, w rejestrze winobrań i sprzedaży win. Legenda głosi, iż ocet balsamiczny wykorzystywany był na różne dolegliwości, m.in. bóle żołądka, stosowano go również jako środek dezynfekujący lub na jego bazie wytwarzano leki stosowane podczas epidemii dżumy w XVII w. W obecnych czasach ocet balsamiczny z Modeny stosowany jest jako dodatek do dań z ryb, mięsa, warzyw i sałatek. Stosuje się go w niewielkich ilościach, mniej więcej jedną łyżeczkę na osobę, tak aby jedynie podkreślić smak doprawianych potraw.

Waga 500 ml.

Cena
Ilość
20,00 zł
Galeria
Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
Kostka rosołowa Tom Yum 72g
Kostka rosołowa Tom Yum 72g
Chilli Habanero (suszone) 20g
Suszone meksykańskie chilli habanero to najostrzejsza odmiana Chili. Dojrzałe habenero ma kolor czerwony, a po ususzeniu nabiera bardzo ciemnego prawie czarnego koloru. Papryka Habanero w skali ostrości Scoville zajmuje niekwestionowane pierwsze miejsce ze średnią punktów 285000, a jej specjalnie wyhodowana pododmiana - Red Savina Habanero uzyskała w tej skali 577000 punktów.
Nierafinowany Cukier Trzcinowy Muscovado Ciemny (Dark Muscovado) 500g Billington\'s
Cukier typu dark muscovado to ciemnobrązowy cukier barwą przypominający ciemną czekoladę, pełen naturalnych melas. W smaku oferuje tą samą słodycz co cukier biały, jednocześnie zawierajac w sobie całą gamę złożonych aromatów. Zapach ciemnego muscovado przywodzi na myśl aromat świeżo wypieczonego piernika.
Harissa Ostra Pasta Paprykowa 380g (puszeczka) Le Phare du Cap Bon
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Twoje pytanie:
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Towar dnia
Sos Chilli Sambal Oelek (Chilli Paste Oelek) 200g Windmill
5,60 zł
Subskrypcja
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym sklepie?
Wpisz swój adres e-mail!



Szybka pomoc
Szkoła gotowania
Nasze incjatywy

kursy kulinarne, nauka gotowania


delikatesy z całego świata


zawody w gotowaniu, cooking clash


Najczęściej kupowane
Producent
30590052
© Masala - Smaki Świata. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.