Zapraszamy na wyjątkowe szkolenie, podczas którego dowiecie się jak dobierać wino do przysmaków wszystkich miłośników mięsa, czyli steków.
Pod okiem Toma Eklera, doświadczonego (i jakże uroczego) gastronoma i mistrza sztuki sommelierskiej dowiecie się jaka część wołu jest najlepsza na steka, na czym polega sezonowanie mięsa oraz jak wydobyć z niego unikalny smak, dobierając właściwe wino. Wiadomo - czerwone, ale JAKIE czerwone? Podczas kursu wybierzemy się w zmysłową podróż przez tradycje przyrządzania steka od dalekiej Azji, przez Europę po Argentynę oraz style wina od lekkiego toskańskiego Chianti po dojrzewający we francuskich dębowych beczkach Cabernet Sauvignon z Clare Valley w południowej Australii.
Jakie są trzy podstawowe zasady przygotowania doskonałego steka? Podawać go wysmażonego, krwistego, czy może jak mówią Francuzi au point? Dlaczego wino dopełnia smak? Co to są garbniki i dlaczego powinniśmy to wiedzieć? Jakie style wina idealnie komponują się z czerwonym mięsem? Czy wino do steka będzie pasować do deseru (i dlaczego tak)?
Na te i inne pytania uzyskacie odpowiedzi podczas naszego kursu!
Szkolenie poprowadzi Tom Ekler, który ukończył z najwyższym wyróżnieniem University of West London (Międzynarodowa Sztuka Kulinarna) oraz Thames Valley University (Gastronomia i Obróbka Żywności) z 17-letnim doświadczeniem w pracy w najbardziej renomowanych restauracjach w Polsce i Anglii. Wiedzę zdobywał też w renomowanej londyńskiej szkole WSET, gdzie uzyskał zaawansowane kwalifikacje z wiedzy o winie i napojach spirytusowych.
Serdecznie zapraszamy!
Prowadzący - doświadczony manager, gastronom, specjalista w świecie win (certyfikat znajomości wina WSET poziom 3) z blisko 17 letnim doświadczeniem w renomowanych restauracjach. Pracował między innymi w:
- L’Ortolan Restaurant 1 Gwiazdka Michelin, 4 rozety AA
- Charingwotrh Manor Hotel 4**** De Luxe
- Brassica Restaurant (by Cass Titcombe) Beaminster, Dorset, UK
- Charingwotrh Manor Hotel 4**** De Luxe Chipping Campden, Gloucestershire, UK
- Gravetye Manor Relais & Châteaux 4 rozety AA, 1 gwiazdka Michelin West Sussex, UK
Wykształcenie:
Dyplom BA (z najwyższym wyróżnieniem) Międzynarodowa Sztuka Kulinarna; University of West London
Dyplom FDA Gastronomia i Obróbka Żywności; Thames Valley University, Londyn
Dyplom (z wyróżnieniem) z Wiedzy o Winie i Napojach Spirytusowych – poziom zaawansoway; Wines and Spirits Education Trust (WSET), Londyn
Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.