Smaki Swiata
Katalog » KURSY KULINARNE » Tematyczne, świąteczne, sezonowe
Wybierz kategorię
Sushi (151)
Przyprawy (134)
W czym możemy pomóc?
Masala Smaki Świata
www.masala.com.pl
Tel.: 22 299 28 71
Gsm: 660 976 792

info@masala.com.pl


Sklep Stacjonarny:

"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Pn-Pt 11-20
Sb 11-16

Masala Skład Bananów

Najczęściej oglądane
Najnowsze Przepisy Kulinarne
Podgląd zamówienia

Aby sprawdzić status zamówienia wpisz jego unikalny numer
Informacje o produkcie
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
2019-04-10 | Art plate: sztuka prezentacji dań NOWOŚĆ

NOWOCZESNE TECHNIKI PREZENTACJI POTRAW

Serdecznie zapraszamy na kurs Art on the plate, podczas którego nauczycie się profesjonalnej techniki prezentacji potraw.

Szkolenie dedykujemy:
– kucharzom chcącym usystematyzować wiedzę i zwiększyć posiadane umiejętności,
– właścicielom i pracownikom lokali gastronomicznych, którym zależy na unowocześnieniu serwowanych potraw.
– amatorom, pasjonatom i blogerom chcącym zgłębić tajemnice kulinarne szefów kuchni.
 
W trakcie warsztatów poznacie zasady nowoczesnej szkoły komponowania dań, zawansowane zasady platingu, czyli układania  potraw na talerzu w wyrafinowany sposób, dzięki którym każde, nawet najzwyklejsze danie stanie się małym dziełem sztuki. 
 
Pokażemy jak serwować dania w sposób atrakcyjny i estetyczny wykorzystując:
 
KOLORY
Przedstawienie istoty i wpływu koloru w potrawie, idącej w parze z jej smakiem oraz nauka doboru odpowiedniego talerza i dodatków.
KSZTAŁTY
Geometria na talerzu, czyli odpowiednie rozplanowanie potrawy pod względem ułożenia. Wyeliminowanie podstawowych błędów związanych z wydawaniem dań w restauracjach. Użyjemy interaktywnych narzędzi , za pomocą których stworzymy wizualne projekty dań oraz formy idealnych talerzy.
PRZESTRZEŃ
Odpowiednie ukształtowanie potrawy w celu prezentacji dania i wizualnej poprawy jej walorów,  zastosowanie metod, które sprawią, że danie będzie atrakcyjnie i apetycznie. 
DODATKI
Sposoby garnirowania zostaną przedstawione przy użyciu kwiatów jadalnych, mikroziół, kremów, sosów, orzechów czy kiełków. Zwrócimy uwagę na kolejność i sposób nakładania elementów wpływających na poprawę wizualną i smakową wersji finalnej potrawy.

Podczas wykładu otrzymacie rozbudowaną wiedzę na temat platingu oraz poznacie tajemnice serwowania potraw restauracji na światowym poziomie. Wymienimy myśli,  omówimy kluczowe problemy, z którymi się zmagacie i rozwiejemy wszelkie wątpliwości.  W części praktycznej każdy samodzielnie złoży 6 dań i przygotuje elementy dekoracyjne do każdego z nich.  Na koniec przygotowane dania zostaną poddane analizie. Wspólnie omówimy błędy, wykorzystane techniki i to co je wyróżnia. 
 
Szkolenie poprowadzi Maciej Siąkowski, znany w zawodowym środowisku ze swojego zapału, pracowitości i talentu. Posiada nietuzinkowy styl, dzięki czemu tworzy dania zapadające w serca, i którymi zdobył fanów swoich kulinarnych umiejętności. 
Pracował w prestiżowych restauracjach, m.in.:
– Senses (sous chef, współzdobywca gwiazdki Michelin).
– Ole (szef kuchni, zdobywca 3 czapek Gault & Millau)
– Sowa & przyjaciele
– Atelier Amaro
– Sosharu Londyn
 
 

 

MIEJSCE "Skład bananów", ul. Postępu 5, Warszawa
TERMIN 10 kwietnia 2019 r.,środa, godz. 16.00
CZAS TRWANIA 7-8 h
GRUPA 4-16 osób
PROGRAM
CZĘŚĆ TEORETYCZNA 
  • rożnorodność na talerzu – różnorodność kolorów i kształtów
  • konstruowanie dań – smaki, konsystencje i temperatury
  • różne rodzaje prezentacji dań
  • dobór „jakości wizualnej” dań do poziomu lokalu
  • najważniejsze wartości dla „ładnego” talerza
  • estetyka prezentacji oparta na różnych podstawach – precyzja, kolorystyka, ekstrawagancja

 
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA

  • planowanie dań
  • projektowanie talerzy
  • przygotowywanie dań
  • dekoracje do dań – tuille i chipsy ( ciasto cygaretkowe )
  • układanie przestrzenne i dobór talerza– jak sprawić, żeby porcja wyglądała na większą i bardziej atrakcyjną
  • kroki do stworzenia talerza: mis en place, „spód” talerza, główny element, dodatki, zioła i sos
  • zupy – serwowanie z dzbanków
  • układanie składników: czyli co i do czego pasuje
  • niewerbalne przekazanie gościowi informacji: jak jeść nasze danie?

 
MENU

  • Carpaccio wołowe z majonezem truflowym i chipsami grzybowymi
  • Consomme grzybowe z pierożkami i kwaśną śmietaną
  • Gravadlax z łososia z kimchi i rzodkwią
  • Pieczony boczek wieprzowy z sosem satay z syfonu
  • Polędwica z tuńczyka z guacamole i tuille
  • Parfait z białej czekolady z żelem wiśniowym
Zaproszenie Dla::
Cena
Ilość
700,00 zł
Galeria
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Twoje pytanie:
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Towar dnia
2019-03-23 | Kurs kuchni chińskiej <font color="BLUE">NOWE MENU!</font>
220,00 zł
Subskrypcja
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym sklepie?
Wpisz swój adres e-mail!



Szybka pomoc
Szkoła gotowania
Nasze incjatywy

kursy kulinarne, nauka gotowania


delikatesy z całego świata


zawody w gotowaniu, cooking clash


Najczęściej kupowane
Producent
30027669
© Masala - Smaki Świata. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.