Smaki Swiata
Katalog » KURSY KULINARNE » Cukiernicze
Kategorie
W czym możemy pomóc?
Masala Smaki Świata
www.masala.com.pl
Tel.: 22 299 28 71
Gsm: 660 976 792

info@masala.com.pl


Sklep Stacjonarny:

"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Pn-Pt 11-20
Sb 11-16

Masala Skład Bananów

Najczęściej oglądane
Najnowsze Przepisy Kulinarne
Podgląd zamówienia

Aby sprawdzić status zamówienia wpisz jego unikalny numer
Informacje o produkcie
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
2020-03-28 | Kompleksowy kurs cukierniczy dla amatorów: 12 spotkań NOWY PROGRAM

Kompleksowy kurs cukierniczy – 12 spotkań

Kurs dedykowany miłośnikom słodyczy, którzy chcą rozwijać swoją cukierniczą pasję. 12 spotkań, 48 godzin intensywnych warsztatów, każdy opracowany tak, żebyście mogli od podstaw zdobywać wiedzę i doświadczenie.
 
 
Cukiernictwo to sztuka wymagająca precyzyjnych umiejętności, znajomości receptur i specjalnych technik. To także dbałość o ostateczny efekt pracy – estetykę dekoracji. Na naszym kursie łączymy teorię, bez której trudno zrozumieć skomplikowaną technologię produkcji cukierniczej, z praktyką konieczną do osiągnięcia mistrzostwa. Stawiamy na najwyższą jakość składników, profesjonalne narzędzia i techniki, oryginalny smak, kreatywność kompozycji. Dbamy o kompleksowy charakter warsztatów, chcemy, żebyście kończyli kurs z poczuciem głębokiej znajomości tematu – poza zajęciami w ramach kolejnych bloków tematycznych, takich jak serniki, ciasta kruche, bezy czy torty, przygotowaliśmy także Niezbędnik Cukiernika: podstawowe narzędzia pracy i techniki przygotowywania deserów – cukiernicze know-how. Poza standardowymi przepisami, poznacie też najnowocześniejsze trendy w cukiernictwie, nowe smaki i nurty w dekoracjach.
 
 
Szkolenie prowadzi Kinga Filipowicz - autorka bloga conadeser.pl, adeptka kursów w Le Cordone Blue, trenerka z wieloletnim doświadczeniem, tysiącem przeprowadzonych kursów cukierniczych na koncie i ogromną wiedzą, którą podzieli się z Wami w trakcie spotkań. Odpowie na nurtujące pytania, profesjonalnie doradzi, zainspiruje do podjęcia kolejnych kulinarnych wyzwań i tworzenia własnych kompozycji smakowych.
 
 
Grupa liczy minimum 6, a maksimum 12 osób. 


Pod koniec kursu każdy z uczestników otrzymuje pełne materiały szkoleniowe oraz certyfikat ukończenia szkolenia. 

Serdecznie zapraszamy!

SZKOLENIE I

SERNIKI

MIEJSCE Skład bananów, ul. Postępu 5, Warszawa
TERMIN 28 marca 2020, sobota, 15:00
CZAS TRWANIA 4h
GRUPA 8-12 osób
W PROGRAMIE

Sernik nazywany jest królem deserów. Doskonały smak, proste składniki, trudniejsza technologia produkcji. Kluczem do sukcesu są właściwe proporcje, znajomość niezbędnych trików i odpowiednia temperatura. Na kursie poznacie tradycyjne receptury i omówicie różne techniki pieczenia. Przyjrzycie się także nowoczesnym wariacjom na temat klasycznych serników.

Kursanci w 2-3 osobowych grupach przygotowują 3 serniki.

ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

  • Tradycyjny sernik pieczony z syropem malinowym (sernik jest pieczony w kąpieli wodnej, a mus pozwala na uzyskanie efektownej ozdoby na jego powierzchni)
  • Sernik japoński z białą czekolada i serkiem ricotta
  • Sernik z różą i kardamonem – na zimno
SZKOLENIE II

CIASTA KRUCHE

MIEJSCE Skład bananów, ul. Postępu 5, Warszawa
TERMIN 29 marca 2020 r., niedziela, 15:00 
CZAS TRWANIA 4h
GRUPA 8-12 osób
W PROGRAMIE
Spody do owocowych ciast lub wytrawnych tart, ciasteczka, rogaliki, kruszonka – kruche ciasto to podstawa wielu wypieków. Ważne są proporcje, sposób zagniatania ciasta, temperatura składników,  czas przygotowania. Na kursie poznacie wszystkie tajemnice idealnie kruchego ciasta. Będziecie pracować nad formą i estetyką wypieków. Poznacie także ciekawe połączenia smaków, samodzielnie przyrządzicie między innymi nadzienie do tartaletek i klasyczny lemon curd.

Kursanci w 2-3 osobowych grupach przygotowują tarty. Nad ozdobami i tartaletkami każdy pracuje indywidualnie.


ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:
  • Krucha Tarta cytrynowa wykończona bezą włoską
  • Tartaletki na cieście półkruchym z creme patissiere i solonym karmelem
  • Maślane różyczki – zabawa z kształtem i formą ciasta kruchego
SZKOLENIE III

CZEKOLADA I KARMEL 

MIEJSCE Skład bananów, ul. Postępu 5, Warszawa
TERMIN 04 kwietnia 2020 r., sobota, 15:00
CZAS TRWANIA 4h
GRUPA 8-12 osób
W PROGRAMIE

Praca z czekoladą to trudne rzemiosło, wymagające precyzji i znajomości receptur. Pokażemy Wam, jak przygotować oryginalne czekoladowe dekoracje i dodatki do klasycznych deserów. Na kursie dowiecie się także, jak stworzyć karmelowy sos o idealnej konsystencji. Przygotujecie cztery desery w spektakularnej odsłonie:

Uczestnicy przygotowują desery w grupach, ale dekoracje z czekolady i karmelu, a tym samym efekt ostateczny samodzielnie.

ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

  • Panna cotta w amous buche z czekoladową dekoracją
  • Tiramisu z krokantem jako chrupiącym dodatkiem
  • Eggnog syllabub – deser z XVIII wieku w koszyku czekoladowym
  • Lava cake z sosem karmelowym
SZKOLENIE IV

BEZY I MAKARONIKI

MIEJSCE Skład bananów, ul. Postępu 5, Warszawa
TERMIN 05 kwietnia 2020 r., niedziela, 15:00
CZAS TRWANIA 4h
GRUPA 8-12 osób
W PROGRAMIE

Idealnie okrągłe, z charakterystyczną falbanką wokół, kolorowe francuskie makaroniki świadczą o kunszcie i precyzji cukiernika.  Krucha na zewnątrz, ciągnąca w środku beza wymaga znajomości receptury, technicznych umiejętności i wiedzy. Na kursie poznacie tajniki udanych wypieków przygotowanych na bazie białka, nauczycie się, jak formować z ubitej masy fantazyjne kształty.  Dowiecie się także, jakie kremy i dodatki łączyć z tymi wyjątkowo słodkimi wypiekami.

Praca w 2-3 osobowych grupach.

ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

  • Pavlova cappucino z kremem kajmakowym
  • Mini beziki – zabawa formą
  • Makaroniki z kremem cytrynowym i ganache z mlecznej czekolady
SZKOLENIE
V

WYPIEKI DROŻDŻOWE

MIEJSCE Skład bananów, ul. Postępu 5, Warszawa
TERMIN 18 kwietnia 2020 r., sobota, 15:00
CZAS TRWANIA 4h
GRUPA 8-12 osób
W PROGRAMIE

Drożdże są składnikiem wymagającym zaawansowanych umiejętności cukierniczych i wiedzy technicznej. Pod okiem Kingi Filipowicz przygotujecie tradycyjne wypieki, poznacie oryginalne receptury i sekrety udanych, odpowiednio wyrośniętych i puszystych, wilgotnych makowców, drożdżówek i pączków. Stworzycie też pyszne, znane z kuchni naszych babć nadzienia do waszych wypieków.

Praca w 2-3 osobowych grupach. Nad dekoracją i formowaniem ciasta, każdy pracuje samodzielnie.

ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

  • Makowiec z domową masą makową
  • Drożdżówki z powidłami śliwkowymi
  • Pączki smażone i pieczone z konfiturą różaną
SZKOLENIE VI

CHLEBY I BUŁECZKI

MIEJSCE Skład bananów, ul. Postępu 5, Warszawa
TERMIN 19 kwietnia 2020 r., niedziela, 15:00
CZAS TRWANIA 4h
GRUPA 8-12 osób
W PROGRAMIE Kolejne spotkanie z drożdżowymi wypiekami. Tym razem mniej tradycyjne! Poznacie świetne przepisy na pyszne domowe pieczywo, idealny dodatek do waszych ulubionych smarowideł i past.  Będziecie pracować z oswojonym już składnikiem – drożdżami, i doskonalić swoje umiejętności. Przygotujecie francuskie brioszki, maślane cynamonki, włoską focaccię. Poznacie przepisy i techniki wypiekania, które urozmaicą wasze śniadania i wzbogacą codzienne menu.

Praca w 2-3 osobowych grupach. Nad formowaniem ciasta, każdy pracuje samodzielnie.

ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

  • Śródziemnomorski chleb z suszonymi pomidorami
  • Cynamonki
  • Brioszki
  • Focaccia
SZKOLENIE VII

TORTY CZ.1 NAKED CAKE i NOWOCZESNY ENTREMENT

MIEJSCE Skład bananów, ul. Postępu 5, Warszawa
TERMIN 25 kwietnia 2020 r., sobota 15:00
CZAS TRWANIA 4h
GRUPA 8-12  osób
W PROGRAMIE

Torty to prawdziwy sprawdzian znajomości sztuki cukierniczej, efektowna wizytówka mistrza słodyczy. Na dwudniowym kursie nauczycie się, jak krok po kroku stworzyć nie tylko piękne, ale też smaczne torty. Na warsztat bierzemy naked cake i entremet – wyjątkowe torty, które cieszą się ogromną popularnością. Dowiecie się, jak stworzyć lekki i puszysty biszkopt, odpowiednio skomponowany krem, który będzie czymś więcej niż zwykłym wypełnieniem waszych wypieków.

Praca indywidualna. 

ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

  • Pieczenie biszkoptów
  • Przygotowanie kremów
  • Przygotowanie musów
  • Przygotowanie dodatków
SZKOLENIE VIII

TORTY CZ.2 NAKED CAKE i NOWOCZESNY ENTREMENT

MIEJSCE Skład bananów, ul. Postępu 5, Warszawa
TERMIN 26 kwietnia 2020 r., niedziela 15:00
CZAS TRWANIA 4h
GRUPA 8-12  osób
W PROGRAMIE

Podczas drugiej części szkolenia z tortów poznacie tajniki francuskiego entremet – eleganckiego, nowoczesnego i bardzo wymagającego tortu na bazie musu, którego charakterystycznym elementem jest lustrzana polewa. Przygotujecie mirror glace domowym sposobem, nauczycie się ją barwić, poznacie techniki wylewania polewy na przygotowane wcześniej ciasto.

Praca indywidualna. 

ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:
  • Entrement aloe vera z owocami i naked cake sezonowy - składanie i dekoracja 


SZKOLENIE IX

PTYSIE I EKLERY

MIEJSCE Skład bananów, ul. Postępu 5, Warszawa
TERMIN 9 maja 2020 r., sobota, 15:00
CZAS TRWANIA 4h
GRUPA 8-12 osób
W PROGRAMIE

Ciasto parzone to prawdziwy sprawdzian cukierniczych umiejętności, wyższy stopień słodkiego wtajemniczenia. Sekret idealnych ptysi i eklerów tkwi w precyzyjnej technice pieczenia i odpowiednich proporcjach. Samo ciasto to jednak nie koniec kulinarnych wyzwań. Poznacie oryginalne przepisy na pyszne kremy i dodatki, przygotujecie orzechowy crumble, czekoladowy craquelin i niezwykle aksamitny ganache. Wasze wypieki zrobią wrażenie na najbardziej wymagających smakoszach.

Praca indywidualna. 


ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

  • Eklery cytrynowe z orzechowym crumble dekorowane bezą
  • Ptysie z czekoladowym craquelin oraz kremem ganache
SZKOLENIE X

CUKIERNICTWO ŚNIADANIOWE

MIEJSCE Skład bananów, ul. Postępu 5, Warszawa
TERMIN 10 maja 2020 r., niedziela, 15:00
CZAS TRWANIA 4h
GRUPA 8-12 osób
W PROGRAMIE Śniadaniowe przepisy, które zrealizujecie na kursie, pozwolą wam przygotować prawdziwe klasyki z europejskich stołów. Poznacie nie tylko oryginalne receptury i specjalne techniki kulinarne, ale też zadbacie o estetykę podania śniadaniowych przysmaków. Nauczycie się celebrować posiłek, zobaczycie, jak ogromną przyjemność sprawia samodzielne przygotowanie francuskich sufletów, belgijskich gofrów z wyjątkowymi kremami: patisssiere czy chiboust. Cukiernictwo śniadaniowe wymaga zaawansowanej wiedzy i precyzji wykonania, ale kiedy zdobędziecie już podstawowe umiejętności, będziecie mogli pozwolić sobie także na śniadaniowe wariacje i własne kompozycje smaków.



ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

  • Naleśniki
  • Suflet na słodko i w wersji wytrawniej
  • Omlet i francuskie tosty
  • Creme patissiere, creme anglaise, creme chiboust
  • Gofry belgijskie i włoskie ciasteczka biscotti
SZKOLENIE XI

MONOPORCJE CZ.1

MIEJSCE Skład bananów, ul. Postępu 5, Warszawa
TERMIN 16 maja 2020 r., sobota 15:00
CZAS TRWANIA 4h
GRUPA 8-12 osób
W PROGRAMIE

Dwudniowy spotkanie z monoporcjami to wisienka na torcie, podsumowanie zdobytej wiedzy i doświadczenia, spektakularne zakończenie Kompleksowego Kursu Cukierniczego. Monoporcje, ciastka bankietowe, desery na talerzu – małe dzieła sztuki, wymagają niezwykłej precyzji i umiejętności. Kluczowe są tu także dekoracyjne wykończenie deseru i kompozycja na talerzu. Będziemy pracować z czekoladą, przygotowywać różne warianty mirror glace. Nauczycie się wykorzystywać podstawy kuchni molekularnej w Waszych deserach - przygotujecie m.in. orzechową ziemię, dekoracje z pianki, jadalną wełnę mineralną, owocowy kawior oraz dowiecie się, jak korzystać z izomaltu.

Praca indywidualna. 


ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

  • Deser na talerzu – czekoladowy fondant z kremem z owoców leśnych i dekoracją z wykorzystaniem elementów kuchni molekularnej 
  • Kokosowy mus z mango z białą polewą lustrzaną - wstępne przygotowanie
  • Mus czekoladowy z porzeczką i polewa lustrzaną na bazie ciemnej czekolady - wstępne przygotowanie
SZKOLENIE XII

MONOPORCJE CZ.2

MIEJSCE Skład bananów, ul. Postępu 5, Warszawa
TERMIN 17 maja 2020 r., niedziela 15:00
CZAS TRWANIA 4h
GRUPA 8-12 osób
W PROGRAMIE

Podczas tego szkolenia zostaną wykończone i udekorowane monoporcje z dnia poprzedniego.

Praca indywidualna. 


ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

  • Deser na talerzu – czekoladowy fondant z kremem z owoców leśnych i dekoracją z wykorzystaniem elementów kuchni molekularnej - wykończenie
  • Kokosowy mus z mango z białą polewą lustrzaną - wykończenie
  • Mus czekoladowy z porzeczką i polewa lustrzaną na bazie ciemnej czekolady - wykończenie
Zaproszenie dla: :
Cena
Ilość
3 600,00 zł
Galeria
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Twoje pytanie:
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Towar dnia
Makaron Shirataki Angel Hair 200g Skinny Noodles
10,50 zł
Subskrypcja
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym sklepie?
Wpisz swój adres e-mail!



Szybka pomoc
Szkoła gotowania
Nasze incjatywy

kursy kulinarne, nauka gotowania


delikatesy z całego świata


zawody w gotowaniu, cooking clash


Najczęściej kupowane
Producent
33228014
© Masala - Smaki Świata. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.