Smaki Swiata
Katalog » Kuchnia Włoska » Octy i Kremy Balsamiczne
Wybierz kategorię
Sushi (161)
Przyprawy (144)
PREZENTY (122)
W czym możemy pomóc?
Masala Smaki Świata
www.masala.com.pl
Tel.: 22 299 28 71
Gsm: 660 976 792

info@masala.com.pl


Sklep Stacjonarny:

"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Pn-Pt 11-20
Sb 11-16

Masala Skład Bananów

Najczęściej oglądane
Najnowsze Przepisy Kulinarne
Podgląd zamówienia

Aby sprawdzić status zamówienia wpisz jego unikalny numer
Informacje o produkcie
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
Czerwony Krem Balsamiczny 250ml
Dostępność: Jest – dostępne w Składzie Bananów
Producent: Casa Rinaldi
Gęsty czerwony krem balsamiczny. W smaku jest taki sam jak ocet balsamiczny, jednak jest od niego dużo bardziej gęsty. Krem (koncentrat) powstaje z octu przez odparowanie. Doskonale nadaje się do przyprawiania i zdobienia potraw mięsnych, rybnych, warzywnych oraz lodów i truskawek.

Prawdziwy sekret dobrego octu balsamicznego ukryty jest w starym przepisie, który wymaga długiego procesu tworzenia. Okres dojrzewania octu balsamicznego trwa minimum 12 lat, lecz octy 20 letnie i starsze też nie są rzadkie. Jeżeli okres dojrzewania trwa dłużej niż 25 lat, ocet jest określany jako extravecchio.
Ocet balsamiczny jest ciemnego, świetlanego brązowego koloru, o przenikliwym i silnym aromacie, przyjemnej i harmonijnej kwasowości i słodko-kwaśnym smaku. Krem balsamiczny jest to odparowany ocet winny, którego konsystencja i smak przypomina ocet balsamiczny produkowany metodą tradycyjną.

Historia octu balsamicznego sięga czasów Juliusza Cezara. Prawdziwą popularność zyskał w wieku XIV za sprawą książęcego rodu d'Este, który rządził księstwem Modeny i Reggio Emilia. Alfonso I d'Este, Książe Modeny wykorzystywał swoją własną siedzibę do produkcji octu. Wtedy to rozpowszechnił się zwyczaj ofiarowywania octu balsamicznego ważnym osobistościom. Określenie balsamiczny pojawiło się po raz pierwszy w 1747 roku w rejestrze winobrań i sprzedaży win. Legenda głosi, iż ocet balsamiczny wykorzystywany był na różne dolegliwości, m. in. bóle żołądka, stosowano go również jako środek dezynfekujący lub na jego bazie wytwarzano leki stosowane podczas epidemii dżumy w XVII w. W obecnych czasach ocet balsamiczny z Modeny stosowany jest jako dodatek do dań z ryb, mięsa, warzyw i sałatek.

Pojemność: 250 ml
Cena
Ilość
21,60 zł
Galeria
Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
Asafetyda Asafoetida Asafetida | Hing 50g Vandevi
Asafetyda - przyprawa niezbędna w kuchni indyjskiej.
Herbata Czarna Darjeeling FTGFOP 1-st flush Namring - 50g
Darjeeling `Namring` jest zbierana w kwietniu, w okresie dającym ciekawe charakterystyki o kwiatowym bukiecie aromatów.
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Twoje pytanie:
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Towar dnia
Liście Kukurydzy do Tamale
42,90 zł
Subskrypcja
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym sklepie?
Wpisz swój adres e-mail!



Szybka pomoc
Szkoła gotowania
Nasze incjatywy

kursy kulinarne, nauka gotowania


delikatesy z całego świata


zawody w gotowaniu, cooking clash


Najczęściej kupowane
Producent
28471610
© Masala - Smaki Świata. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.