Smaki Swiata
Katalog » Kuchnia Gruzińska » Soki i Kompoty Gruzińskie
Wybierz kategorię
Sushi (157)
Przyprawy (135)
PREZENTY (125)
W czym możemy pomóc?
Masala Smaki Świata
www.masala.com.pl
Tel.: 22 299 28 71
Gsm: 660 976 792

info@masala.com.pl


Sklep Stacjonarny:

"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Pn-Pt 11-20
Sb 11-16

Masala Skład Bananów

Najczęściej oglądane
Najnowsze Przepisy Kulinarne
Podgląd zamówienia

Aby sprawdzić status zamówienia wpisz jego unikalny numer
Informacje o produkcie
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
Sok z Borówki Amerykańskiej 330ml (bez cukru)
Sok uzyskany w procesie bezpośredniego wyciskania owoców, pasteryzowany.
Sok bez dodatku cukru 
 
Owoce borówki wyróżniają się dużymi zasobami cennych składników odżywczych, co sprawia, że są cennym elementem zbilansowanej i zdrowej diety. Owoce borówki bogate są w mikro- i makroelementy, w szczególności wapń, fosfor i potas.
Prowadzone nad borówką liczne badania naukowee wykazały obecność:
• znacznych ilości związków antyoksydacyjnych
• wielu substancji biologicznie czynnych
• enzymów obniżających poziom cholesterolu.
Substancje te zmniejszają zagrożenie arteriosklerozą i chorobami serca. Obniżają poziom niepożądanego cholesterolu LDL, zwiększają zaś zawartość korzystnego dla zdrowia HDL. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy jest nieoceniona przy zapobieganiu wielu chorobom i stanowi element profilaktyki przeciwnowotworowej.

Borówka ma także korzystny wpływ na wzrok. Zarówno spożywanie jej owoców, jak i stosowanie zewnętrzne zalecane jest dla osób, których wzrok narażony jest na długotrwałe obciążenie ? kierowców, osób pracujących przy komputerze, pracowników precyzyjnych. Ekstrakt z borówki stosowany jest w wielu popularnych kroplach mających przynosić ulgę zmęczonym oczom.
Owoce borówki wyróżniają się wysoka wartością dietetyczną i dużymi zasobami cennych składników odżywczych. Borówki bogate są w makroelementy − potas, wapń, fosfor i magnez. Zawierają znaczne ilości sodu i żelaza, tianiny, ryboflawiny, niacyny oraz witaminy A.

Badania naukowe prowadzone od 1996 roku w USA wykazały obecność znacznych ilości przeciwutleniaczy oraz wielu substancji biologicznie czynnych, związków antyoksydacyjnych i enzymów obniżających poziom cholesterolu. Przeciwutleniacze zmniejszają niebezpieczeństwo arteriosklerozy, chorób serca, zmniejszają we krwi poziom tzw. „złego” cholesterolu LDL, a zwiększają zawartość „dobrego” HDL. Wspomniane właściwości owoców chronią przed wieloma chorobami, w tym również przed chorobami nowotworowymi.
Od wielu lat znane jest regeneracyjne działanie owoców borówki na wzrok. Spożywanie owoców borówki i picie soku borówkowego poleca się szczególnie kierowcom samochodów oraz osobom spędzającym dużo czasu przed komputerem.
Jagody borówki amerykańskiej są bardzo smaczne, maja dużą wartość odżywczą a także wysoką wartość dietetyczną.
Według amerykańskich badań, stwierdzono, iż jagody borówki amerykańskiej zawierają 83,4% wody, 0,6% białka, 0,6% tłuszczów i 15,1% węglowodanów. Ponadto w 100 g świeżej masy owoców znajduje się 16mg wapnia, 13mg fosforu, 0,8mg żelaza, 280j.m. witaminy A, 0,02 mg B1, 0,02mg B2, 0,3mg PP i 16,0mg C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE BORÓWKI
Owoce borówki wyróżniają się dużymi zasobami wartościowych składników odżywczych, co sprawia, że są cennym elementem zbilansowanej i zdrowej diety. Bogate są także w mikro- i makroelementy, w szczególności wapń, fosfor i potas. Prowadzone nad borówką liczne badania naukowe wykazały obecność, m.in:
- znacznych ilości związków antyoksydacyjnych
- wielu substancji biologicznie czynnych
- enzymów obniżających poziom cholesterolu
Przedstawione substancje zmniejszają zagrożenie arteriosklerozą i chorobami serca. Obniżają poziom niepożądanego cholesterolu LDL, oraz zwiększają zawartość korzystnego dla zdrowia HDL.
Lecznicze właściwości jagód borówki amerykańskiej
• Owoce borówki amerykańskiej zawierają antocyjany (barwnik niebieski), które wpływają na poprawę wzroku człowieka, zalecane są w diecie pilotów.
• Antocyjany wraz z witaminami A, C, i E usuwają z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników. Działanie to jest skutecznym sposobem profilaktyki w chorobach cywilizacyjnych, z chorobami nowotworowymi włącznie.
• Duża liczba drobnych nasion w jagodzie sprzyja lepszej przemianie materii, szczególnie zalecane u ludzi starszych i dzieci.
• Badania fińskie dowiodły, iż zawarte w jagodach borówki amerykańskiej fitoesrtogeny, chronią ludzi przed arteriosklerozą i chorobami serca, zmniejszają we krwi poziom „złego” cholesterolu (LDL), a zwiększają poziom dobrego” (HDL).
• Jagody borówki amerykańskiej mają działanie zapobiegawcze w infekcjach bakteryjnych układu moczowego.
• W Japonii są popularnym parafarmaceutykiem, gdzie ludzie pracujący przy komputerach piją sok borówkowy by zapobiec zmęczeniu oczu.
• Zawarte w owocach garbniki niszczą bakterie i unieczynniają jady bakteryjne, działają odtruwająco, gdyż mają zdolność wiązania toksyn bakteryjnych i metali ciężkich.
Cena
Produkt archiwalny
Galeria
Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
Agar-Agar 25g
Agar - agar to substancja żelująca, której głównym składnikiem jest cukier galaktoza; wytwarzany jest z krasnorostów.
Utsho Suneli Przyprawa 40g
Utsho Suneli (kozieradka błękitna) to podstawowa przyprawa kuchni gruzińskiej. Dodawana do zup i wszelkiego rodzaju sosów. Utsho Suneli stanowi podstawowy składnik khmeli suneli.
Sos Yakisoba Otafuku do Makaronu Smażonego 500g Otafuku
Oryginalny japoński sos Yakisoba Otafuku do makaronu smażonego
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Towar dnia
Prażone Algi Morskie z Sezamem (Seasoned Seaweed Snack) 70g Sempio
14,90 zł
Subskrypcja
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym sklepie?
Wpisz swój adres e-mail!



Szybka pomoc
Szkoła gotowania
Nasze incjatywy

kursy kulinarne, nauka gotowania


delikatesy z całego świata


zawody w gotowaniu, cooking clash


Najczęściej kupowane
Producent
29130792
© Masala - Smaki Świata. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.