Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

RozwińZwiń informacje o firmie

Sklep stacjonarny

  • "Skład Bananów"
  • ul. Postępu 5, Warszawa
  • Pn-Pt 11-20
  • Sb 11-16

Kontakt

Pomoc

Więcej o nas

Odwiedź nas

 Krewetki do Nigiri Sushi | Sushi Ebi 3L 30szt 200g [PRODUKT MROŻONY]

Krewetki do Nigiri Sushi | Sushi Ebi 3L 30szt 200g [PRODUKT MROŻONY]

Obowiązkowy składnik sushi

 Krewetki do Nigiri Sushi | Sushi Ebi 5L 30szt 260g [PRODUKT MROŻONY]

Krewetki do Nigiri Sushi | Sushi Ebi 5L 30szt 260g [PRODUKT MROŻONY]

Obowiązkowy dodatek do sushi

 Krewetki koktajlowe gotowane rozmiar 200/300 1kg [PRODUKT MROŻONY]

Krewetki koktajlowe gotowane rozmiar 200/300 1kg [PRODUKT MROŻONY]

Sprawdzą się jako składnik sałatek

 Krewetki koktajlowe gotowane rozmiar 90/120 1kg [PRODUKT MROŻONY]

Krewetki koktajlowe gotowane rozmiar 90/120 1kg [PRODUKT MROŻONY]

Idealny składnik do sałatek i makaronów

 Krewetki tygrysie całe 16/20 szt/kg 1kg [PRODUKT MROŻONY]

Krewetki tygrysie całe 16/20 szt/kg 1kg [PRODUKT MROŻONY]

Krewetki królewskie - świetnie smakują i prezentują się na talerzu

 Krewetki Tygrysie Całe 6/8 szt/kg 1kg [PRODUKT MROŻONY]

Krewetki Tygrysie Całe 6/8 szt/kg 1kg [PRODUKT MROŻONY]

Krewetki królewskie - świetnie smakują i prezentują się na talerzu

 Krewetki tygrysie całe 8/12 szt/kg 1kg [PRODUKT MROŻONY]

Krewetki tygrysie całe 8/12 szt/kg 1kg [PRODUKT MROŻONY]

Krewetki królewskie - świetnie smakują i prezentują się na talerzu

 Krewetki tygrysie surowe obrane 16/20 szt/lb 1kg [PRODUKT MROŻONY]

Krewetki tygrysie surowe obrane 16/20 szt/lb 1kg [PRODUKT MROŻONY]

Krewetki idealne jako przystawka i danie główne

 Krewetki tygrysie surowe obrane 31/40 szt/lb 1kg [PRODUKT MROŻONY]

Krewetki tygrysie surowe obrane 31/40 szt/lb 1kg [PRODUKT MROŻONY]

Krewetki idealne jako przystawka i danie główne

 Krewetki tygrysie surowe obrane 8/12 szt/lb 1kg [PRODUKT MROŻONY]

Krewetki tygrysie surowe obrane 8/12 szt/lb 1kg [PRODUKT MROŻONY]

Doskonałe z dodatkiem masła i czosnku

 Krewetki tygrysie surowe w skorupie 16/20 szt/lb 1kg [PRODUKT MROŻONY]

Krewetki tygrysie surowe w skorupie 16/20 szt/lb 1kg [PRODUKT MROŻONY]

Sprawdzą się jako główny bohater domowego grilla

 Krewetki tygrysie w skorupie 21/25 szt/lb 1kg [PRODUKT MROŻONY]

Krewetki tygrysie w skorupie 21/25 szt/lb 1kg [PRODUKT MROŻONY]

Sprawdzą się jako główny bohater domowego grilla

 Krewetki tygrysie w skorupie 31/40 szt/lb 1kg

Krewetki tygrysie w skorupie 31/40 szt/lb 1kg

Sprawdzą się jako główny bohater domowego grilla

 Krewetki tygrysie w skorupie 8/12 szt/lb 1kg [PRODUKT MROŻONY]

Krewetki tygrysie w skorupie 8/12 szt/lb 1kg [PRODUKT MROŻONY]

Sprawdzą się jako główny bohater domowego grilla

 Ośmiornica Baby 40/60 1kg [PRODUKT MROŻONY]

Ośmiornica Baby 40/60 1kg [PRODUKT MROŻONY]

Sprawdzą się jako dodatek do hiszpańskiej paelli

Poradnik kupującego

Krewetki są w Polsce mało znanym mięsem i nie wiemy jak się z nimi obchodzić. Pojawia się wiele wątpliwości co do
rodzajów, oznaczeń i zastosowań. Poniżej kilka informacji, które pomogą w dokonaniu odpowiedniego wyboru.

W naszym kraju krewetki dostępne zawsze są w postaci mrożonej, jednak możemy kupić je w postaci ugotowanej (koloru czerwonego) lub surowe (kolor szary). Polecamy kupowanie wyłącznie tych surowych - krewetki gotowane zostały już poddane obróbce cieplnej i nie nadają się do ponownego gotowania.

Przy nazwach krewetek znajdują się liczby 16/20, 31/40, 100/200. Określają one wielkość krewetek. Im mniejsza liczba tym większe krewetki. W przypadku krewetek całych (z głową) cyfry oznaczają ilość krewetek w kilogramie(kg), a w przypadku krewetek bez głowy (ogony) określają ich ilość w funcie (Ib).

Wybierając krewetki pamiętaj, że sprzedawane są w opakowaniach kilogramowych, czyli jeśli wybierzesz krewetki całe (z głową) 16/20 - będzie ich w paczce od 16 do 20. Wybierając krewetki bez głowy (ogony) będzie ich minimum 36, a maksimum 45 w paczce. (1kg=2,205 Ib x 16/20=36/45)

Krewetki sprzedawane są obrane lub w skorupie.

Krewetki całe z głową zawsze są w pancerzach i sprzedawane są jako tzw. Blok - krewetki zanurzone są w całości w glazurze lodowej.

Krewetki bez głowy sprzedawane są w pancerzach lub obrane (bez skorupy) luzem w worku.

Krewetki obrane często bywają cięte na grzbiecie, wtedy pod wpływem obróbki cieplnej (gotowanie, smażenie) zwijają się w kulkę i rozkładają się na brzegach tworząc swojego rodzaju "kwiatek". Wyglądają wtedy bardzo ładnie. Krewetki obrane doskonale nadają się jako dodatek do zup, makaronów lub sałatek - jednak, ze względu na przecięty grzbiet nie nadają się do panierowania (tempura, panko) ponieważ nie da się ich wyprostować.

Krewetki nie obrane - w pancerzach - nigdy nie są przecięte na grzbiecie, a przed obróbką cieplną, zazwyczaj, należy je obrać. Doskonale nadają się do panierowania ponieważ łatwo je wyprostować przecinając ścięgno na brzuszku i rozgniatając pierścienie pomiędzy segmentami (dzięki temu krewetka się wydłuży)

Do kuchni japońskiej wybieraj krewetki w rozmiarze 16/20, a do smażenia potraw tajskich czy do sałatek, wybieraj krewetki 31/40. Jeśli chcesz przygotować danie, w którym jedna lub dwie krewetki są podstawą użyj bardzo duży krewetek 6/8 lub 2/4. Krewetki koktajlowe, czyli takie o najmniejszych rozmiarach 90/120, 200/300 używa się do, jak sama nazwa wskazuje : przygotowywania koktajli, sosów,lub jako dodatek do sałatek.

Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store