Papaja Świeża Czerwona 1kg
Produkt archiwalny
Opis produktu
UWAGA produkt sezonowy, dostępny w styczniu i lutym!
Na wstępie należy podkreślić, że papaja klasyfikowana jest w piątce najzdrowszych owoców na świecie - warto więc poświęcić jej nieco uwagi!
Papaję możemy spotkać w wielu odmianach: od małych i okrągłych, po bardzo wydłużone. Podobnie rzecz się ma z jej zastosowaniem w kuchni: spożywa się papaję zarówno dojrzałą, jak i niedojrzałą (zieloną).
Miąższ papai zielonej, niedojrzałej jest prawie biały, twardy i praktycznie pozbawiony smaku, co nie przeszkadza użyciu go w kuchni: jest świetnym dodatkiem do sałatek lub dań gotowanych. Niedojrzałą papaję należy obrać ze skórki i poszatkować, aż dojdzie się do miękkiego miąższu z białymi ziarenkami.
Z kolei miąższ papai dojrzałej cechuje się kolorem różowopomarańczowym i jest miękki. Pokrojony w kawałki, dojrzały miąższ możemy użyć do sałatki, do przyrządzenia musu lub użyć całych połówek papai do deserów. Bardzo ciekawą propozycją jest wykorzystanie papai do sushi! Aby przygotować dojrzałą papaję do spożycia należy ją obrać, przeciąć na pół, wydrążyć środek (czarne nasiona) i pokroić na odpowiednie kawałki. Warto podkreślić, że nasiona papai są jadalne i można nimi efektownie udekorować przygotowywaną potrawę.
Wartości odżywcze: potas i papaina (wyższa zawartośc w papai niedojrzałej), antyoksydanty, błonnik, witamina A. Papaina jest bardzo ważnym enzymem odpowiedzialnym za trawienie białka. Ważne: zielona papaja wydziela lateks, na który niektórzy mogą być uczuleni, nie polecamy spożywania kobietom w ciąży.
Produkt sprzedawany jest na wagę, stąd podana cena za 1kg. Prosimy o nie dokonywanie płatności do momentu podania przez nas wagi Państwa produktu, a co za tym idzie jego ceny.
Kraj pochodzenia: Wietnam
Waga: 1kg.