Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

2020-11-06 | Wino i steki Zmiana terminu

320,00 zł

Opis produktu

Zapraszamy na wyjątkowe szkolenie w naszym ogrodzie na Postępu 5, podczas którego dowiecie się jak dobierać wino do przysmaków wszystkich miłośników mięsa, czyli steków. Pod okiem Toma Eklera, doświadczonego (i jakże uroczego) mistrza sztuki sommelierskiej dowiecie się, jaka część wołu jest najlepsza na steka, na czym polega sezonowanie mięsa oraz jak wydobyć z niego unikalny smak, dobierając właściwe wino. Wiadomo - czerwone, ale JAKIE czerwone? Podczas kursu wybierzemy się w zmysłową podróż przez tradycje przyrządzania steka, od dalekiej Azji, przez Europę po Argentynę oraz style wina od lekkiego toskańskiego Chianti po dojrzewający we francuskich dębowych beczkach Cabernet Sauvignon z Clare Valley w południowej Australii.

Jakie są trzy podstawowe zasady przygotowania doskonałego steka? Podawać go wysmażonego, krwistego, czy może, jak mówią Francuzi au point? Dlaczego wino dopełnia smak? Co to są garbniki i dlaczego powinniśmy to wiedzieć? Jakie style wina idealnie komponują się z czerwonym mięsem? Czy wino do steka będzie pasować do deseru (i dlaczego tak)?

Na te i inne pytania uzyskacie odpowiedzi podczas naszego kursu!

Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.

Zachęcamy do zakupienia kursu jako prezentu okolicznościowego. Jeśli chcecie Państwo obdarować kogoś oryginalnym prezentem, w powyższym formularzu "Zaproszenie Dla:" prosimy o dokładne podanie imienia i nazwiska osoby obdarowywanej. Specjalne, imienne zaproszenie, zostanie wysłane pocztą pod adres zamawiającego lub inny podany w uwagach zamówienia.

UWAGA

Informujemy, że jesteśmy w pełni przygotowani na przeprowadzenie szkolenia zgodnie z wymogami wprowadzonymi przez rząd w walce z koronawirusem i zapewnienie najwyższych standardów oraz bezpieczeństwa podczas kursu. W związku z tym program szkolenia może ulec kosmetycznym zmianom. Nie wpłyną one jednak na jakość oraz czas trwania kursu.

 

RozwińZwiń Opis

Program

  • Miejsce: Skład bananów, ul. Postępu 5, Warszawa
  • Termin: 06 listopada 2020, piątek, godz. 18:30
  • Czas trwania: 4 godziny
  • Grupa: 8-16 osób

Zajęcia praktyczne:

• Yukhoe - koreański stek z surowego onglet de boeuf z orientalnymi przyprawami, podany z ciepłą karmelizowaną gruszką
• Carne asada z sezonowanego steka bavette podany na toście z ciabatty z sałatą lodową, avocado i limonką
• Stek z sezonowanego rostbefu Limousine podany z tymiankowym sosem bernaise, karmelizomaną szalotką i musem z wędzonej papryki
• Mus z gorzkiej czekolady z nutką chilli i soli morskiej

Wina:

• Chianti Colli Senesi DOCG 2015
• Elsa Bianchi Malbec 2016
• Wakefield Estate Cabernet Sauvignon 2015
• Porto Passadouro Tawny Reserva

W ramach szkolenia otrzymasz:

• Materiały szkoleniowe z przepisami
• Po lampce specjalnie dobranego wina (120ml) do dań głównych, oraz 50ml wina do deseru
• Gorące napoje (trzy rodzaje herbat liściastych, aromatyczna kawa)
• Orzeźwiającą wodę z sezonowymi owocami i ziołami
• Fartuch na czas szkolenia
• Bezpłatne miejsce parkingowe na czas szkolenia
* W trosce o środowisko zachęcamy do zabrania własnych pojemników wynosowych
* Uwaga! Ze względu na charakter szkolenia zachęcamy do zrezygnowania tego wieczoru z auta

Szkolenie poprowadzi

Tom Ekler

Trener kulinarny i gastronom z wieloletnim doświadczeniem. Pracował w renomowanych restauracjach w Polsce, Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Z wyróżnieniem ukończył University of West London (Międzynarodowa Sztuka Kulinarna). Specjalista od win Starego i Nowego Świata oraz kuchni europejskiej bazującej na la cuisine nouvelle.

Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store