Linguini 500g
-
Dostępność:
Jest – dostępne w Składzie Bananów
-
Producent:
Opis produktu
Wspaniały makaron włoski w kształcie płaskiego spaghetti. Czas gotowania: 11 minut. Trwałość: 3 lata.
Makarony włoskie produkowane są z twardych odmian mąki pszennej, tzw. pszenicy durum. Swoje niezwykłe właściwości smakowe zawdzięczają jednak nie tylko doskonałej mące; sekret włoskich makaronów tkwi w sposobie ich wyrabiania. Po wyrobieniu ciasta urządzenie o nazwie "Trafilata al bronzo" drapie powierzchnię makaronu, która staje się chropowata. Dzięki temu sos lepiej się go trzyma, oddając pełnię swojego smaku.
Przygotowanie makaronu:
Do ok. 1 litra wrzącej wody wkładamy 100 g makaronu, ponieważ makaron potrzebuje przestrzeni, aby się nie posklejać. Następnie na każdy litr wody wsypujemy 10 g soli. Makaron gotować 11 minut, od czasu do czasu mieszając. Podstawową metodą gotowania włoskiego makaronu jest przyrządzanie go al dente ? dosłownie "na ząb" ? pomimo miękkości musi on stawiać zębom lekki opór.
Firma Italpasta powstała w roku 1959 przez połączenie trzech fabryk makaronu Poy F.lli, Casalis i Cuminetti. Od samego początku produkcję makaronów opiera ona przepisach tradycyjnej kuchni regionalnej. Makarony suszone są w wysokiej temperaturze, następnie bezpośrednio umieszczane w opakowaniach, by zachować ich wspaniały aromat. Opakowania poddawane są kontroli technicznej i jakościowej towaru.
Triticum durum ? najstarszy gatunek pszenicy, niezwykle twardy w porównaniu do zwyczajnej pszenicy. Ziarenka są kruszone na kaszkę ? semolinę, która łatwo chłonie wodę. Inne niż w zwyczajnej mące białko roślinne umożliwia wytwarzanie makaronu bez białka kurzego.
Waga: 500 g.