Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

Nóż Deba 10,5 cm, cedr japoński

  • Producent:

    Kai

Produkt archiwalny

Opis produktu

Nóż Deba to rozłupywacz. Solidny, wytrzymały i ciężki nóż z szerokim, grubym ostrzem. Przednia część ostrza, czyli sam jego czubek używany jest głównie do filetowania ryb. Natomiast część bliżej trzonka, która jest grubsza i szersza stosowana jest do obróbki ryb, mięsa i drobiu z kośćmi.

ostrze

z wysokowęglowej stali chromowo-niklowej o błyszczącym wykończeniu

  • długość: 10,5 cm
  • twardość stali: 58 +/- 1 HRC
  • krawędź tnąca: jednostronnie ostrzona

rączka

z cedru japońskiego z polipropylenowym czarnym zaciskiem

  • długość: 13,4 cm


Noże tak wysokiej klasy wymagają odrobiny troski i odpowiedniego traktowania.

Przestrzegając kilku wskazówek możesz być pewien, że zachowają ekstremalną ostrość i piękny wygląd przez długie lata.

wskazówki

  1. Przed pierwszym użyciem należy opłukać nóż pod gorącą wodą.
  2. Po każdym użyciu opłukać i oczyścić nóż miękką ściereczką. Nie używać agresywnych detergentów. Żeby uniknąć skaleczenia zawsze wycierać nóż kierując rękę od trzonka do czubka ostrza.
  3. Nigdy nie myć noża w zmywarce. Nie tylko zniszczy to drewnianą rączkę ale także znacznie pogorszy ostrość krawędzi tnącej.
  4. Nigdy nie ciąć na szklanych lub granitowych blokach. Zalecaną powierzchnią do cięcia jest drewno lub średnio twarde deski syntetyczne.
  5. Aby odświeżyć perfekcyjny wygląd ostrza zalecamy przetarcie go odrobiną oleju jadalnego.
  6. Podczas przechowywania trzeba mieć pewność, że ostrze nie ma kontaktu z innymi metalowymi przedmiotami. Może to stępić i zniszczyć krawędź tnącą. Najlepiej noże przechowywać w drewnianym bloku lub w szufladzie ze specjalnymi drewnianymi przegródkami.


**************************************************************
Kursy Sushi!!!

Jesteś sushi maniakiem?

Ucz się "kręcić" od najlepszych... ucz się "kręcić" po japońsku!

Trzy stopnie wtajemniczenia - podstawowy, zaawansowany, kazari sushi. - kliknij tutaj

RozwińZwiń Opis

Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store