kraj pochodzenia
Tajlandia
Dostępność:
Jest – dostępne w Składzie Bananów
Świeże łodygi palczatki cytrynowej, powszechnie znanej jako trawa cytrynowa.
W ciepłym klimacie rośnie ona w wielkich kępach i ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Jej liście parzy się jak herbatę, dodaję się ją do wielu potraw. Ceniona za swe walory smakowe, urzeka wyrazistym, cytrynowym smakiem.
Przed użyciem należy odciąć korzonki i ok 6cm łodygi (jadalna jest jaśniejsza część). Stosuje się ją posiekaną lub zmiażdżoną, choć można ją także wykorzystać jako "miotełkę" do marynat, lub jako "patyczki" do szaszłyków.
Trawa cytrynowa jest szanowana za swoje właściwości prozdrowotne. Napary na jej bazie niwelują bóle głowy i brzucha. Badania potwierdzają, że olejek lemongrasowy obniża cholesterol i glukozę we krwi.
Trawa cytrynowa jest warzywem bardzo trwałym więc możemy ja wysyłać poza Warszawę.
Tajlandia
100g
przechowuj w lodówce