Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

Glony Konbu / Kombu / Dashima (Dried Kelp) 100g

  • Dostępność:

    Jest – dostępne w Składzie Bananów

14,50 zł

Opis produktu

Konbu / kombu (Morszczyn pęcherzykowaty) to jeden z najpopularniejszych glonów wykorzystywanych w kuchni japońskiej, zaraz po glonach Nori.

Razem z katsuo-bushi (plasterkami tuńczyka bonito), służy przygotowaniu bulionu dashi. Z samych liści konbu przyrządza się wegetariańską wersję dashi. Poza podstawowym zastosowaniem, konbu można je także skrobać, w celu otrzymania cienkich wstążek (oboro konbu) oraz zrzynek (soboro / tororo konbu). Oboro konbu wykorzystuje się do wiązania potraw, jak np. sushi. Tororo konbu służy do przyrządzania klarownych zup.

Konbu stanowi także bardzo ważny element kultury japońskiej - nieodzowny na stole podczas uroczystych przyjęć - yorokonbu oznacza "radować się".

Glony konbu charakteryzują się bardzo wysoką zawartością jodu i mają właściwości lecznicze. Morszczyn stosowany jest w niedoczynności tarczycy, przyspiesza przemianę materii, zapobiega arteriosklerozie.

Waga: 100 g.

RozwińZwiń Opis

Produkty powiązane

 Dashi [Przepis + Zestaw Produktów]

Dashi [Przepis + Zestaw Produktów]

Przepis na japoński bulion rybny - Dashi.


Co klienci kupowali razem z tym produktem?

 Groch Łuskany | Chana Dal 500g TRS

Groch Łuskany | Chana Dal 500g TRS

Doskonałej jakości chana dal znanej na całym świecie firmy TRS.

 Sos Okonomiyaki do Potraw Smażonych i Tempury 1,2kg Otafuku

Sos Okonomiyaki do Potraw Smażonych i Tempury 1,2kg Otafuku

Uniwersalny słodki japoński sos.


Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store