Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

Glony Konbu / Kombu / Dashima (Dried Kelp) 1kg

  • Dostępność:

    Jest – dostępne w Składzie Bananów

108,41 zł

Opis produktu

Konbu (Morszczyn pęcherzykowaty) to jeden z najpopularniejszych glonów wykorzystywanych w kuchni japońskiej, zaraz po glonach Nori.

Razem z katsuo-bushi (plasterkami tuńczyka bonito), służy przygotowaniu bulionu dashi. Z samych liści konbu przyrządza się wegetariańską wersję dashi. Poza podstawowym zastosowaniem, konbu można je także skrobać, w celu otrzymania cienkich wstążek (oboro konbu) oraz zrzynek (soboro / tororo konbu). Oboro konbu wykorzystuje się do wiązania potraw, jak np. sushi. Tororo konbu służy do przyrządzania klarownych zup.

Konbu stanowi także bardzo ważny element kultury japońskiej - nieodzowny na stole podczas uroczystych przyjęć - yorokonbu oznacza "radować się".

Glony konbu charakteryzują się bardzo wysoką zawartością jodu i mają właściwości lecznicze. Morszczyn stosowany jest w niedoczynności tarczycy, przyspiesza przemianę materii, zapobiega arteriosklerozie.

Waga: 1000 g.

RozwińZwiń Opis

Co klienci kupowali razem z tym produktem?

 Rzodkiew Marynowana Takuwan (Oshinko / Daikon) 500g

Rzodkiew Marynowana Takuwan (Oshinko / Daikon) 500g

Rzodkiew Takuwan Katsuo, 500g.

 Makaron Tagliatelle Czarne Barwione Atramentem z Kałamarnicy 250g Casa Rinaldi

Makaron Tagliatelle Czarne Barwione Atramentem z Kałamarnicy 250g Casa Rinaldi

Doskonały makaron firmy Casa Rinaldi, w kształcie wstążki, barwiony naturalnym czarnym atramentem z kałamarnicy.

 Koreańska Ostra Pasta z Papryki Gożużan | Gochu Jang | Gochujang 500g Sempio

Koreańska Ostra Pasta z Papryki Gożużan | Gochu Jang | Gochujang 500g Sempio

Koreańska pasta będzie idealnym dodatkiem do mięs, zup, sosów czy dań jednogarnkowych


Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store