Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

Ser Owczy Manchego Dojrzewający 6 Miesięcy | Queso Manchego D.O. La Mancha ~3kg (cały krąg) Quesos Artesanos Hechos A Mano SL

299,00 zł

Opis produktu

Twardy ser owczy Manchego (Queso Manchego) pochodzący z regionu La Mancha to jeden z najbardziej znanych serów Hiszpanii. Do jego produkcji wykorzystuje się wyłącznie tłuste mleko owiec rasy Manchega.

Dojrzewający 6 miesięcy ser Manchego to ser określany mianem viejo, co oznacza iż jest to ser w pełni dojrzały, o wyraźnym, intensywnym smaku i aromacie.

Barwa jaką przyjmuje ser Manchego zależy od czasu jego dojrzewania, a zatem od wieku sera. Młodsze sery charakteryzjue jasnobrązowy kolor, najstarsze nawet ciemnoszary.

Konstystencja sera jest zwarta, mimo iż w miąższu widoczne są charaterystyczne dla Manchego małe dziurki.

Smak i aromat: smak słodko-pikantny (wyraźnie zależny od wieku: im ser jest starszy tym smak bardziej wyrazisty).
Zastosowanie: Ser Manchego jest tradycyjnym serem stołowym. Świetnie sprawdza sie w sałatkach, na kanapkach. Jego smak znakomicie podbija towarzystwo wędzonej szynki, suszonych pomidorów, oliwek i grzybów. Somelierzy do wyrazistego smaku sera Manchego sugerują wybór czerwonego, mocniejszego wina.

Kraj pochodzenia: Hiszpania
Waga: ~3kg

RozwińZwiń Opis

Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store