skład
chilli czerwone 20%, czosnek, szalotka, sól, trawa cytrynowa, kmin, ziarna kolendry, galangal
Dostępność:
3-5 dni
Producent:
Tajska pasta curry Massaman do przyrządzenia dania o tej samej nazwie – massaman curry.
Historia massaman curry w Tajlandi sięga XVII wieku i od tamtej pory danie to przyjęło się na stałe w kulturze kulinarnej Krainy Uśmiechu. Massaman curry znaczy „the curry of the Muslim”, czyli curry muzułmańskie. Najlepsze wersje zjecie w południowej części Kraju, która jest zdecydowanie najbardziej muzułmańska. W Tajlandii massaman curry to danie zarezerwowane na szczególne okazje lub święta religijne.
Danie to w wersji oryginalnej przygotowuje się z kurczaka, wołowiny, jagnięciny, baraniny lub koziny. Niekiedy mięso obsmaża się w pierwszej kolejności w maśle lub smalcu, następnie dusi się je w przyprawach i mleku kokosowym.
W krajach arabskich do massaman curry dodaje się migdały, orzechy czy też rodzynki, a przodującym smakiem jest kwaśny.
Tajska adaptacja potrawy zawiera w sobie pastę krewetkową, trawę cytrynową i tamarynd. Popularnymi dodatkami są ziemniaki i ananas.
Do przygotowania massaman curry w domu potrzebować będziesz: pasty massaman curry, mleka kokosowego, sosu rybnego, pasty krewetkowej (opcjonalnie, jeśli lubisz), tamaryndu, cukru palmowego, tajskiej bazylii, trawy cytrynowej, cynamonu i kardamonu. W „zwykłym” sklepie dokup mięso, ziemniaki i szalotki:)
chilli czerwone 20%, czosnek, szalotka, sól, trawa cytrynowa, kmin, ziarna kolendry, galangal
Tajlandia
400g
po otwarciu przechowuj w lodówce