Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

Sos rybny Oyster Brand 200ml

  • Dostępność:

    Jest – dostępne w Składzie Bananów

7,50 zł

Opis produktu

Sos rybny to podstawowy i niezbędny składnik kuchni tajskiej i innych kuchni Azji Południowo-Wschodniej. Nam Pla to w dosłownym tłumaczeniu z języka tajskiego "woda rybna"., wytawrzany jest z fermentowanych sardeli, do których na końcu procesu produkcji dodawany jest cukier. Tajski sos rybny najcześciej jest bardziej słony od sosów rybnych z innych krajów Azji Południowo - Wschoodniej.

Sos ten odpowiedzialny jest za smak umami w daniach kuchni tajskiej, nadaje potrawom słonego smaku i charakterystycznej głębi. Ma charakterystyczny bardzo intensywny zapach. 

W kuchni tajskiej sosu rybnego używa się praktycznie do wszystkich dań wytrawnych: zup, curry, sałatek, dań typu stir fry, dipów. 

Sos ten wytwarza się w procesie fermentacji. W pierwszym etapie zasypując sardele solą, i pozostawia je w beczkach na kilka miesięcy do roku. Po przefiltrowaniu otrzymuje się płyn (sos rybny pierwszej fermentacji) do którego dodaje się soli i wody i pozostawia do drugiej fermentacji na okres ok. 3 miesięcy. Na koniec dodawany jest cukier i sos jest rozlewany do butelek.

RozwińZwiń Opis

skład

ekstrakt z sardeli 68%, woda, sól, cukier

kraj pochodzenia

Tajlandia

pojemność  

200ml

przechowywanie

przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu

Produkty powiązane

 Kaczka w Panang Curry z lychee - przepis + zestaw produktów

Kaczka w Panang Curry z lychee - przepis + zestaw produktów

Kaczka w tajskim curry Panang z owocami lychee


Co klienci kupowali razem z tym produktem?

 Fasola Bayo Smażona 3kg

Fasola Bayo Smażona 3kg

Smażona fasola Bayo w formie pasty.

 Pieprz Czarny Ziarnisty (Black Pepper Whole) 100g TRS

Pieprz Czarny Ziarnisty (Black Pepper Whole) 100g TRS

Doskonałej jakości pieprz w ziarnach.

 Brązowa Ciecierzyca Gotowana w Puszce (Canned Boiled Kala Chana) 400g TRS

Brązowa Ciecierzyca Gotowana w Puszce (Canned Boiled Kala Chana) 400g TRS

Brązowa ciecierzyca gotowana Kala Chana w solance.


Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store