skład
ekstrakt z sardeli 65%, woda, sól, cukier
Dostępność:
2-3 dni
Sos rybny to podstawowy i niezbędny składnik kuchni tajskiej i innych kuchni Azji Południowo-Wschodniej. Nam Pla to w dosłownym tłumaczeniu z języka tajskiego "woda rybna"., wytawrzany jest z fermentowanych sardeli, do których na końcu procesu produkcji dodawany jest cukier. Tajski sos rybny często jest bardziej słony od sosów rybnych z innych krajów Azji Południowo - Wschoodniej.
Sos ten odpowiedzialny jest za smak umami w daniach kuchni tajskiej, nadaje potrawom słonego smaku i charakterystycznej głębi. Ma charakterystyczny bardzo intensywny zapach.
W kuchni tajskiej sosu rybnego używa się praktycznie do wszystkich dań wytrawnych: zup, curry, sałatek, dań typu stir fry, dipów.
Sos ten wytwarza się w procesie fermentacji. W pierwszym etapie zasypując sardele solą, i pozostawia je w beczkach na kilka miesięcy do roku. Po przefiltrowaniu otrzymuje się płyn (sos rybny pierwszej fermentacji) do którego dodaje się soli i wody i pozostawia do drugiej fermentacji na okres ok. 3 miesięcy. Na koniec dodawany jest cukier i sos jest rozlewany do butelek.
ekstrakt z sardeli 65%, woda, sól, cukier
Tajlandia
200ml
przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu